vrbas kraj tri najboljaKUGLANJE

Zavarko sa rekordom osvojio turnir u Vrbasu

Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta, srpski internacionalac u slovačkom šampionu Sportu, osvojio je prvo mesto na 20. „Božićnom turniru“ u Vrbasu  oborivši i rekord kuglane  sa 709 čunjeva (po setovima 168, 197, 186, 158). Stari rekord od 704 čunja držao je mađarski kuglaš, svetski šampion, Levante Kakuk  koji je sa ovim rezultatom slavio na turniru 2013.  Zavarko je ovo četvrta pobeda i po tome je apsolutni rekorder: 2010, 2011, 2012. i 2015.

Drugo mesto sa 700 čunjeva pripalo je mladom srpskom reprezentativcu, juniorksom šampionu sveta i seniorskom vicešampionu Igoru Kovačiću iz ekipe srpskog prvaka Beograda, dok je treći bio prošlogodišnji pobednik ovog turnira, jednog od najjačih u regionu,  srpski reprezentatvac i prvotimac Beograda Čongor Baranj sa 644 čunja.

Zavarku je nagradu od 400 evra za prvo mesto i 100 evra za rekord predao zamenik sekretara za sport i omladinu Vojvodine Miodrag Jovičić koji je zatvorio turnir.  Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije predao je nagradu Kovačiću, a Radovan Šunjka predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine uručio je nagradu trećeplasiranom Baranju.

– Igor Kovačić je sjajno odigrao i postavio mi je težak zadatak – rekao je Zavarko kome je ovo četvrta pobeda na turniru u Vrabsu koji je u kalendaru Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC u A kategriji za svetsku rang listu. –Nije bilo lako, posebno u poslednjem saetu kada sam posle dobre igre u „pune“ loše odigrao u „čišćenju“, sa mnogo hitaca bez prvog čunja, ali na sreću to nije ugrozilo prvo mesto i rekord. U dobroj sam formi, pobedio sam krajem poršle godine na turniru u Bačkoj Topoli takođe sa rekordom kuglane, i sa mnogo optimizma dočekujem nastavak  Lige šampiona krajeom ovog meseca i u februaru pojedinačni Svetskog kup. Nadam se da ću zadržati ovaj nivo igre…

Povezana vest:  Alisa Marić: Vlada Srbije opredeljena za razvoj sporta

Prvi put u karijeri na zvaničnom takmečenju Igor Kovačić je zabeležio 700 čunjeva (po setovima 171, 165, 181, 183), mala nepreciznost u poslednjem „čišćenju“ koštala ga je i rekorda, ali je bio veoma zadovoljan:

– Postigao sam dobar rezultat na jakom turniru i sa svetskom konkurencijom i to me izuzetno raduje. U novoj godini  nisam trenirao, ovo mi je bio prvi izlazak na staze, izgleda da sam se uželeo kugle – rekao je Kovačić.

Čongor Baranj je još jednom pokazao da  ima ogromno srce i da je veliki borac. Uporno je igrao do poslednje kugle  i izborio se, u znoju lica svog, za treće mesto:

– Bilo je dosta oscilacija  u igri, na sreću u finišu  poslednjeg „čišćenja“ mi je pala i važna „devetka“ i  pridružio sam se Viliju i Igiju na postolju. Lepo nam je počela godina – rekao je Baranj.

Povezana vest:  SNUKER, O'Saliven u četvrtfinalu Mastersa u Londonu

Turnir je svečano otvorio gradonačelnik Vrbasa dr Branislav Kažić:

– „Božićni turnir“ u Vrbasu je stekao ogroman ugled u svetu, to je jedan od kuglaških „grem slem“ turnira i mnoge velike svetske zvezde su na njemu učestvovale i pobeđivale – istakao je dr Kažić.- Nadam se da će i ove godine biti vrhunskih rezultata.

Direktor turnira i predsednik organizatora, kluba Vrbas, Radenko Zečević zahvalio se Opštini Vrbas i resornim pokrajinskom institucijama na velikoj pomoći koje su pružili u organizaciji. Svečanom otvaranju prisustvovali su i Jovan Kovačević nekadašnji rukometni reprezentativac, sada član gradskog veća Vrbasa zadužen za sport, Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije, Radovan Šunjka predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine, generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, Lazar Šunjka generalni sekretar Kuglaškog saveza Vojvodine kao i druge brojne ugledne zvanice i prijatelji kuglaškog sporta.

Minutom ćutanja posle svečanog otvaranja odata je pošta jednom od osnivača i dugo godina direktoru turnira Blaži Miloviću koji je preminuo u oktobru prošle godine.

Sudio je srpski internacionalni sudija Dragoslav Štikovac iz Beograda. Asistirali su mu Igor Mikloš i Đorđe Almaši.

Nagrade su bile 300, 200, 100, 80 i 50 evra. Za rekord kuglane bilo je odvojeno 100 evra.

Povezana vest:  Putin na hokej utakmici dao osam golova

Rezultati 20. „Božićnog turnra“ u Vrbasu: 1. Vilmoš Zavarko (Srbija, Sport – Slovačka) 709, 2. Igor Kovačić (Srbija, Beograd) 700, 3. Čongor Baranj (Srbija, Beograd) 644, 4. Norbert Kiš (Mađarska, Segedin) 640, 5. Bistrik Vadovic (Slovačka, Sport) 626, 6. Levante Kakuk (Mađarska, Segedin) 619 …8. Goran Ostojić (Srbija, Beograd) 611, 11. Jovan Ćalić (Srbija, Beograd) 606, 13. Mladenko Čavić (Srbija, Polet – Sombor) 602, 14. Saša Juhas (Srbija, Crbena zvezda)  601 itd. Ukupno 32  kuglaša.

Svi pobednici turnira u Vrbasu

Četiri puta: Vilmoš Zavarko (Srbija, Sport Podbrezova) 2010, 2011, 2012. i 2015.

Dva puta: Arpad Antal (Srbija, „Poštanska štedionica“) 2006. i 2007.

Mario Mušanić (Hrvatska, Konikom .- Osijek) 2005. i 2009.

Jovan Ćalić (Srbija, Sport, Podbrezova) 2001. i 2008.

Po jednom: Jadranko Jerković (Srbija, Dunav – Bačka Palanka) 1996, Petar Miščević (Srbija, Hajduk – Kula) 1997, Arpad Boroš (Srbija, Vardar – Skoplje) 1998, Đorđe Paštar (BiH, Borac – Banja Luka) 1999, Đorđe Đermanović (Srbija, Vardar) 2000, Aleksandar Pavlović (Srbija, Polet – Sombor) 2002, Stefan Popović (Srbija, Crvena zvezda) 2003, Laslo Fekete (Srbija, Feroep – Segedin) 2004, Levante Kakuk (Mađarska, Segedin) 2013, Čongor Baranj (Srbija, Beograd) 2014.