Mladenovac-trenerAMERIČKI FUDBAL

 

Forestlandersi sa Golušinom napadaju Jug

 

Nema se šta čekati, što pre u radne pobede. Sa tim rezonom krenuli su Mladenovac Forestlandersi u pripreme za 2011. godinu, u kojoj će se takmičiti u južnoj diviziji. Odmah po završetku juniorske lige, svoje prve i veoma uspešne za mladi tim Mladenovčana, krenuli su sa radom.

– Krenuli smo mesec dana ranije nego predhodnih sezona kako bi smo nadoknadili gubitak kontinuiteta treninga do kog dolazi u januaru zbog uobičajenih odsustava zbor raznoraznih slavlja. Predhodna seniorska sezona sa skorom 5-1 dala nam je podstrek, ali i zadatak da u narednoj sezoni nastavimo sa pobedama i dalje radimo na jačanju kluba – rekao nam je Željko Srećković, potpredsenik Mladenovčana i defanzivni koordinator, u razgovoru za zvanični sajt Srpske asocijacije američkog fudbala.

Tako je u novembru, u prvih mesec dana priprema, akcenat dat na uigravanju i učenju akcija (playbook-a) za napad i odbranu i privikavanje na specijalan program za teretanu.

– Igor ilić, naš hed kouč, spremio je kompletan ofanzivni i defanzivni playbook tima, pa smo radili na instaliranju akcija, formacija. Mislim da ćemo pokazati veliku inovativnost i osveženje u pogledu napada u odnosu na predhodne godine. Odbrana, koja je bila najbolja u našoj grupi sa duplo manje primljenih poena od narednog tima najboljeg u toj kategoriji, radila je na daljem razvoju instaliranog sistema iz 2010.godine – objašnjava Srećković.

Povezana vest:  Otvorena smotra izviđača „Ada 2010”

Decembar je iskorišćen za prve aerobne treninge i prelaz na drugu fazu programa za teretanu. Intenzivno se radilo na kondiciji i snazi kao i daljem usvajanju akcija iz playbook-a.

– Krajem decembra došlo je do prvih većih problema po pitanju održavanja treninga, jer smo posle više sezona došli u situaciju da nemamo prostor za treninge. Hangar koji smo koristili je dobio novog vlasnika koji je zabranio iznajmljivanje termina i pretvorio ga u magacin tako da smo trenutno “na ulici”. Na svu sreću vreme u januaru je izuzetno lepo pa smo u mogućnosti da treniramo napolju, ali nažalost i dalje nemamo rešenje za treninge u zatvorenom prostoru. To je dovelo do odlaganja i pomeranja zacrtanog cilja, ali pokušaćemo nekako da prevaziđemo aktuelne probleme.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Svetsko prvenstvo U18 - svečano otvaranje (9. mart), Srbija - Australija u I kolu

Sa druge strane dobre vesti po pitanju igračkog kadra. Jovan Golušin, nekada igrač Vukova i Zmajeva i bivši reprezentativac Srbije i učesnik evropskog prvenstva u Austriji 2007. godine, odlučio je da posle 2 godine pauziranja od američkog fudbala vrati se na scenu u dresu Mladenovca.

– Golušin je predhodne 2 godine proveo u bob reprezentaciji Srbije (za koju trenutno nastupa) i priključiće se timu po završetku reprezentativnih obaveza. Igraće na poziciji RB. Za potrebe reprezentaciji morao je da skine težinu na 100-105kg, pa je dobio na brzini i agilnosti, obzirom da je nekad imao i preko 120 kg. Od njega i startnog RB iz predhodnih sezona Miodrag Jovankića, očekujemo da osiguramo igru po zemlji. Pored toga u potrazi smo za još jednim RB kako bi smo u potpunosti sastavili napad tima – istakao je Srećković.

Iz odbrane niko nije otišao. Kapiten tima Dimitrijević Goranom je vodja defanzivaca, a pojačana je juniorskim reprezenativcem Srbije Markom Milovanovićem. On se vratio iz Plavih zmajeva i već odigrao juniorsku ligu za Foreslanderse.

Trenerski kadar tima za sezonu 2011. čine Igor Ilić HC/OC i Željko Srećković DC. Poziciono po grupama pomoćni treneri su kapiteni tima koji su inače bili treneri juniorskog sastava (Petrović Saša -WR, Dimitrijević Goran -LB, Đorđević Mile -DB).

Povezana vest:  Održan „Beogradski roler kup" ispred Delta Cityja

– Cilj za sledeću sezonu je da izborimo ulazak u centar, odnosno osvajanje grupe Jug. Želimo stalno da napredujemo, a mislim da je to moguće, naročito uz saradnju sa Igorem Ilićem, ali zahvaljujući organizacionim sposobnostima predsednika kluba Stefana Obradović. Doveo je dosta kvalitetnih igrača, tim se brzo razvija, pa se očekuju i dobri rezultati.

Od predstojeće Superlige, Srećković očekuje pre svega pozitivnu energiju.

 

– Posle niza previranja napokon je ujedinjeno takmičenje i svi klubovi su u jednoj ligi. Očekujem da se kvalitet i pozitivna energija sporta prošire na medije, pa da uskoro utakmice gledamo na TV, a ne da samo čitamo o njima u novinama. Mi smo kao klub učinili prvi korak ka popularizaciji sporta izradom sajta. Očekujemo da internet pokrivenost američkog fudbala skrene pažnju na klubove u Srbiji.