vilmos zavarko desno sa potpredsednicima sportskog sveza srbijeKUGLANJE

 

Vilmoš Zavarko dobitnik „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije

 

 

Vilmoš Zavarko, reprezentativac Srbije u kuglanju, najtrofejniji mladi kuglaš sveta, dobitnik je „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije u kategoriji sportista iz neolimpijskih sportova.

Nagradu su mu uručili potpredsednici Sportskog saveza Srbije Dušan Dimitrijević i Velizar Đerić na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije u prisustvu velikog broja istaknutih zvanica

– Nagrada nije mogla da dođe u lepšem trenutku – rekao je Vilmoš Zavarko, a  pristvovali su i mlađi brat Čaba, otac Geza i majka Julijana – U nedelju 23. maja odlazimo na juniorski Šampionat sveta čiji će domaćin od 24. do 30. maja biti Rijeka. Ovo je veliki podstrek za mene, obećao sam sebi da ću u Rijeci pokušati da osvojim po jednu medalju u svakoj od pet disciplina…

Vilmoš Zavarko je rođen 14. marta 1988.  i počeo je da kugla kao desetogodišnjak uz majku Julijanu i oca Gezu, koji su bili odlični kuglaši, na kuglani u Bečeju. Sa 22 godine osvojio je devet titula šampiona sveta u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj  konkurenciji: ekipno seniorsko zlato u Detenhajmu 2009, seniorsko zlato u miksu sa Zoricom Barać na SP u Banjaluci 2008, tri juniorska zlata na SP u Zadru 2008. (kombinacija, pojedinačno i u parovima sa  Milošem Radojičićem) i bio je juniorski šampion sveta u kombinaciji i u parovima sa Gavrom Ćosićem u Nahodu 2005. Sa kadetskog Šampionata sveta 2006. u Sarajevu ima dva zlata – u kombinaciji i u paru sa Zoranom Pavlicem…

Povezana vest:  Sportistima uručeno 365 stipendija

Osvojio je i dve pojeidnačne seniorske srebrne medalje sa SP u Banjaluci 2008.  u sprintu i kombinaciji. Sa juniorskog Šampinata sveta u Zadru 2009. ima ekipno srebro.

vilmos zavarko vlade divac i predstavnik KSS milan ostojicSvetsku ekipnu bronzu ima sa juniorskog Prvenstva sveta u Nahodu 2005.

Prošle godine u Rijeci, osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom juniorskom Svetskom kupu. Sa klubom Kozolg 2007. osvojio je zlatnu medalju u Kupu NBC federacije u Augzburgu u Nemačkoj.

Vlasnik je pojedinačnog seniorskog i juniorskog svetskog rekorda od 728 čunjeva sa SP u Detenhajmu 2009. i bio je član reprezentacije Srbije koje je, na istom takmičenju, oborila ekipni svetski rekord od 3.969 čunjeva. Pre tri godine osvojio je šampionske, juniorske i seniorske, pojedinačne titule na Šampionatu Srbije.

Povezana vest:  Olimpijski komitet Srbije u ulici „Ulici otvorenog srca“

„Majsku nagradu“ najveće priznanje u srpskom sportu ustanovljenu 1961. dobili su za uspeha u 2009:

Sportisti iz olimpijskih sportova: Nađa Higl (plivanje), Andrija Zlatić (streljaštvo) i Dejan Udovičić (vaterpolo, nije prisustvovao zbog obaveza nagradu je primio Velibor Sovrović predsednik VSS).

Sportisti iz neolimpijskih sportova: Vilmoš Zavarko (kuglanje), Nikola Jovanović (karate).

Sportisti sa posebnim potrebama: Petar Milenković (bodi bilding).

Treneri: Pavle Zlatić (streljaštvo).

Sportski funkcioneri: Velibor Sovrović (predsednik Vaterpolo saveza Srbije), Velizar Đerić (predsednik Bokserskog saveza Srbije i Asocijacije „Sport za sve“ Srbije), Josip Ristanović (predsednik Fudbalskog kluba Zlatibor, član Skupštine FSS) i Tomislav Karadžić (predsednik Fudbalskog saveza Srbije).

Sportski novinari: Jovan Tanurdžić (Dnevnik, Novi Sad), Aleksandar Simić (Studio B), Momčilo Jokić (JSL Sport).

Sportske teritorijalne organizacije: Sportski saveza Opšitne Apatin (nagradu primila Dušanka Popović) i Republički zavod za sport u Košutnjaku (nagradu primio Jasminko Pozderac).

Povezana vest:  Ministarka Marić otvorila renoviranu fiskulturnu salu u Sirči

Republički sportski savezi: Plivački savez Srbije (nagradu primio Vladimir Anušić) i Veslački savez Srbije (nagradu primio Nebojša Ilić).

U ime nagrađenih zahvalila se plivačica Nađa Higl. Tomislav Karadžić je novčani iznos nagrade namenio jednoj porodici u poplavljenom Trgovištu.

Uglednim gostima, istaknutim sportskim radnicima i trenerima, proslavljenim asovima i predstavnicima diplomatskog kora, obratili su se Aleksndar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije, Ivica Dačić potpredsednik Vlade Srbije i ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Nagrade su uručili potpredsednik vlade i ministar unutrašnjinih poslova Ivica Dačić, ministar omladine sporta Snežana Samardžić Marković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandara Šoštar, državni sekretar za sport Slaviša Zlatanović, pomoćnik  ministra za omladinu i sport Srbije Goran Kreclović, generalani sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije  Đorđe Višacki kao i doajen sportskog novinarstva Marko Marković.