FAKULTET SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA OBELEŽIO 63 ROĐENDAN

Baza dobrih rezultata

 

_Y9C2627Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, popularni DIF, obeležio je vredan jubilej, 63 godine rada.

Mada koreni ove obrazovne institucije počinju od 1938. godine kada je formirana prva jednogodišnja škola za obrazovanje kadrova iz fizičkog vaspitanja, odnosno 1939. godine kada je počela sa radom Škola za telesno vaspitanje u rangu više škole, za Dan fakulteta uzet je 11. decembar 1946. godine, od kada je ova ustanova radila kao Državni institut za fiskulturu (odakle je i nastao naziv DIF, koji se zadržao do danas).

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, SP 2015, Austrijanac Hiršer osvojio zlato u kombinaciji

Povodom jučerašnjeg jubileja, gosti Fakulteta bili su pomoćnik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački, načelnik odeljenja za sport u istom ministarstvu Dragan Atanasov (ujedno profesor na Fakultetu), predsednik i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, Aleksandar Šoštar i Dane Korica, kao i bivši profesori ove nastavno – naučne ustanove.

Svečana akademija počela je studentskom himnom Gaudeamus, posle čega je održan minut ćutanja u čast preminulih profesora ovog Fakulteta.

Pozdravljajući prisutne, dekan Fakulteta, doktor Dušan Mitić naglasio je rezultate DIF – a u protekloj godini.

– Nismo hteli da pravimo veliku proslavu, pošto nije okrugla cifra, ali na našem fakultetu i najmanja proslava napuni amfiteatar. U protekloj godini na našem fakultetu je 128 studenata diplomiralo na akademskim studijama, a 55 na strukovnim. Imamo i tri diplomirana mastera, pet magistara i pet doktora nauka. Uspeh za fakultet je i veliki broj studenata i profesora koji su učestvovali u realizaciji Univerzijade – rekao je Mitić.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Luka Grozdanović i Danilo Mioković najavili dobru formu pred Šampionat Srbije

_Y9C2653Predsednik SS Srbije, Aleksandar Šoštar uručio je poklon dekanu doktoru Dušanu Mitiću i tom prilikom čestitao Dan fakulteta.

– Čestitam vam Dan fakulteta ispred Sportskog saveza Srbije. Svi rezultati kojima se radujemo, moraju biti pripremljeni, a za to je zaslužan ovaj fakultet – rekao je Šoštar.

 

MILOŠU NIŠAVIĆU U ČAST

Doktor Dušan Mitić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, otkrio je spomen ploču u čast Miloša Nišavića, redovnog profesora i jednog od osnivača fakulteta. Ploča se nalazi ispod platana, koji je zasađen kada je Miloš Nišavić otišao u penziju, 11. decembra 1977. godine.

Povezana vest:  Austrijanac Kraft pobednik skijaških skokova u Oberstdorfu

Miloš Nišavić (1910 – 1985) došao je na ideju da platan bude zasađen ispred fakulteta, kao i u Pragu na Akademiji gde je studirao. Na ovaj način je Miloš Nišavić svima ostaje u sećanju, dok će platan simbolizuje znanje i nauku.