nem - srb otvaranje svi zajednoKUGLANJE

Kuglaši Srbije bolji od Nemaca

Kuglaška reprezentacija Srbije od milošte zvana „kuglaški vanzemaljci“, pobedila je u drugom kolu „C“ grupe na Šampionatu sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj reprezentaciju Nemačke sa 3.862:3.790 u čunjevima i 6:2 u igračkim poenima. Poslednji meč u grupi Srbija će odigrati 21. maja u 18,30 časova protiv Slovenije. U prvom kolu pobedili su BiH sa 6:2.

Selektor Miloš Ponjavić, taktički je potpuno iznenadio Nemce: u prvom paru, gde je po pravilu do sada igrao Zavarko,  nije bilo – Zavarka! Umesto njega igrala su dva Zavarka: mladi Robert Ernješi (646) i  prekaljeni borac Čongor Baranj (669) koji je bio na kraju i igrač meča! Osvojili su oba igračka poena i stekli 36  čunjeva prednosti, umirivši i prepuno gledalište.

U drugom bloku – podela plena: Uroš Jagličić posle dobrog početka (164:150)  nije održao nivo igre, završio je na 602 čunja  i poražen je, ali je zato Igor Kovačić maestralnom igrom (664) doneo treći poen Srbiji i pred poslednji par uz 3:1 u poenima, Srbija je imala i 46 čunjeva prednosti.

U poslednjem paru zaigrali su Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta i Goran Ostojić. Ponovo je bilo podele plena. Zavarko je prvi put izgubio igrački poen na ekipnim šampionatima sveta od Detenhajma 2009. iako je imao više čunjeva  663:658 od Hofmana koji je, međutim, sakupio tri set poena… Goran Ostojić je morao da igra protiv dvojice Nemaca jer su umesto Šondelmajera uveli Dirnbergera, ali je pobedio sa 3:1 u poenima i imao je 21 čunj više. Na kraju Srbija je osvojila četiri igračka poena, dobila je i dva za više oborenih čunjeva (+72)  i slavila sa 6:2.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU , Kvalifikacije za ZOI 2018: Italijani idu u završni krug

Selektor Miloš Ponjavić je šokirao Nemce, ubacivši  kao „ledolomce“ Ernješija i Baranja. Odigrali su izvanredno, čak ih je i nemačka publika, kojoj treba odati priznanje da odlično poznaju kuglanje,  aplauzima nagradila za igru.

-Očekivao sam da Timo Hofman ne igra uopšte, a da Šnajder zaigra pozadi, jer je jak igrač i tako sam koncipirao raspored. Stavio sam u prvi par dva veoma spremna igrača koji su sjajno povukli- komentar je Ponjavića.- Cela ekipa je igrala punim srcem, borbeno i odgovorno i  ni jednog trenutka ishod meča nije bio doveden u pitanje, što je bilo veoma važno. Sada je na redu poslednji protivnik u grupi. Već sam čuo priče da se Slovenija sprema da nas pobedi, da joj treba minimum 6:2 da bi se napravio „krug“  jer su pobedili BiH sa 7:1, a mi sa 6:2. Mogu samo da kažem da imaju pravo da se nadaju…

Igrač utakmice Čongor Baranj imao je „moćnu kuglu“ sa sjajnim učinkom i srušio je sedam čunjeva više  nego u meču protiv BiH.

– Odigrao sam odlično u pune i imao sam dva dobra „čišćenje“ u drugom i trećem setu, osećao sam kuglu  i u celini sve je bilo dobro. U ovakvim teškim utakmicama ima dosta pritisaka i najvažnije da smo izdržali– rekao je Baranj.

Povezana vest:  KUGLANJE, Vlada Đorđević pobedio na Prvenstvu Srbije – grupa Centar u sprintu

Igor Kovačić je sa sa 664 čunja bio drugi igrač utakmice:

– Igrao sam mnogo bolje nego u prvoj utakmice, sada mi je kugla odlično „radila“. Upisali smo dva važna boda za prvo mesto u grupi protiv protvnika uz koga je bilo i prepuno gledalište, pa  nije bilo lako igrati u toj uzavreloj atmosferi.

Vilomoš Zavarko je  u prvom setu protiv Hofmana srušio 191 lunj i imao je tri „devetke“ za redom u „čišćenju“ u 25, 26. i 27. hicu. U nastavku, igrao je sa dosta oscilacija, Hofman  je igrao sve bolje (uz kišu „devetki“) i na kraju poraz Zavarka i pored više oborenih čunjeva:

– U prvom setu sam odigrao dobro, osetio sam stazu ali sam se potom opustio, a igrač kakav je Hofman je umeo da to iskoristi. Sam sam kriv, razigrao sam ga svojim greškama, izgubio sam i koncentraciju, ništa mi nije polazilo za rukom. Ovo ostaje iza nas, najvažnija je pobeda  – istakao je Zavarko.

Opis ove veoma  važne utakmice, ipak, treba završiti u veselom i po malo šaljivom tonu uz ogromno uvažavanje nemačkih igrača i izvanredne publike (gledalište je bilo puno): selektor Ponjavić servirao je domaćinima, stučnom štabu i publici odmah dva apaurina za smirenje,  Ernješija i Baranja, potom im je na bolnu glavu od briga privio hladan oblog u vidu  Kovačića, a na kraju ih je Ostojić, uz pomoć Zavarka, počastio šoljom gorkog čaja za laku noć…

Povezana vest:  USPEŠNO ODRŽANA JOŠ JEDNA SKI TRKA GORSKIH SLUŽBI

Vozač Lastinog autobusa Ivan Jovičić je za sjajan rezultat častio kuglašice i kuglaše sa četiri počasna kruga oko kružnog toga  na putu do hotela, što je izazvalo salve  smeha i nagrađen je burnim aplauzima! Pred meč sa Čehinjama je kuglašice provozao na istom kružnom toku još jedan krug i – doneo im sreću…

U  prvom meču u našoj grupi Slovenija je savladala BiH sa  3.665:3.511 (7:1).

Kuglašice, koje su upisale dve  pobede u prva dva kola „D“ grupe savaladavši Slovačku i Češku, igraju u utorak 20. maja u 15 časova meč trećeg kola protiv Estonije koja nema pobedu u grupi.

Tabela „C“ grupe

Prvo kolo: Srbija – BiH 3.874:3508 (6:2), Slovenija – Nemačka 3.712:3.874 (1:7).

Drugo kolo: Nemačka – Srbija 3.790:3.862 (2:6), BiH – Slovenija 3.511:3.665 (1:7).

Treće  kolo, 21. maj: Nemačka- BiH (15,00), Slovenija – Srbija (18,30).

1. Srbija                2              2              0              0              13:3        4

2. Nemačka        2              1              0              1              9:8          2

3. Slovenija         2              1              0              1              8:8          2

4. BiH                     2              0              0              2              3:13        0