Strože kazne za huligane

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da je Vlada Srbije na sednici usvojila izmene tri zakona kojima se predviđaju strože kazne za huligane i nasilnike.

Za najblaži oblik nasilja na sportskim priredbama zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora, a za organizatore, napomenuo je Homen, od dve do 12 godina robije.

Povezana vest:  NHL VESTI, NHL All-Star vikend 2013. godine u Kolumbusu

-Suština izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakona je ubrzavanje postupaka protiv huligana i oštrija kaznena politika – rekao je Homen na pres konferenciji posle sednice Vlade Srbije.

On je naglasio da će sportski klubovi ubuduće imati obavezu da obezbede prostorije za pritvorene huligane, kojima će se suditi na licu mesta.

Povezana vest:  NHL VESTI, Sidni Krozbi produžuje ugovor sa Pitsburgom do 2025. godine

Osim izmena ovih Zakona, Vlada je danas, dodao je Homen, usvojila i predlog izmena Zakona o nepokretnostima, zbog brojnih slučajeva da su građani prevareni kada se jedan isti stan prodaje po nekoliko puta.

Izmene predviđaju da je svaki sudski overitelj dužan da proveri da li je određeni stan „višestruko“ prodat.

-Ako se tako nešto ustanovi, po automatizmu će biti obavešten javni tužilac radi pokretanja krivičnog postupka, a overitelj će odgovarati disciplinski – precizirao je Homen.

Povezana vest:  Atketičarki Lolo Džons srebro na Svetskom kupu u bobu

Sve ovo je, prema njegovim rečima, samo deo sveobuhvatne reforme pravosuđa.

-Sve će biti regulisano kroz opšti softver za celo pravosuđe i u pojedinim sudovima u Srbiji počeće da funkcioniše od 1. januara 2010. – zaključio je Slobodan Homen.