EkOlimpijsko igraliste“EkOlimpijada Srbije” i u Petrovcu na Mlavi

 

“EkOlimpijada Srbije” koju Olimpijski komitet sprovodi u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja održana je i u Petrovcu na Mlavi, rodnom mestu Dragutina Tomaševića, maratonca i člana prvog Olimpijskog tima Srbije na Igrama u Stokholmu 1912.

 

U toku prepodneva u selu Bistrici, gde je rođen Dragutin Tomašević, predstavnici opštine Petrovac na Mlavi, mesne zajednice Bistrica, Sportskog saveza grada i Olimpijskog komiteta Srbije i položili su vence na grob jednog od prvih olimpijaca Srbije. U ime Olimpijskog komiteta Srbije venac je na grob Dragutina Tomaševića položio potpredsednik Žarko Paspalj.

Izlozba Vek igre 100 godina olimpizmaDok su se na gradskom trgu odvijale radionice „EkOlimpijskog igrališta“ u holu gimnazije „Mladost“, otvorena je izložba „Vek igre – 100 godina olimpizma u Srbiji“. Ovu izložbu u januaru su imali prilike da vide građani Niša, potom Subotičani, a posle Petrovca na Mlavi ona će kao deo „EkOlimpijade“ nastaviti svoj put po Srbiji. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili potpredsednik OKS Žarko Paspalj, predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Radiša Dragojević, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Miladin Avramov, direktor Olimpijskog muzeja Darko Mitrović, a čast da izložbu svečano proglasi otvorenom imao je mladi odbojkaš Dimitrije Pantić, član selekcije koja će nas predstavljati na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru u avgustu ove godine.

Povezana vest:  U nedelju veciti derbi Zvezda - Partizan za Superkup Srbije

-Veliko je zadovoljstvo biti danas u ovom olimpijskom gradu. Od prvog nastupa na Igrama u Stokholmu 1912., na kojima je upravo Dragutin Tomašević bio jedan od članova našeg tima, olimpijci Srbije su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli populariziji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Bogato nasleđe nas čini veoma ponosnim, ali i obavezuje! Imamo težak, ali lep zadatak da ideju olimpizma širimo dalje i da promovišemo olimpijske vrednosti koje bi svima nama mogle da učine život lepšim i boljim. Koristim priliku da se zahvalim na gostoprimstvu i da vam svima čestitam na načinu na koji gajite i čuvate uspomenu na čoveka zbog kojeg je Petrovac na Mlavi danas obavezna tačka na olimpijskom putu kroz Srbiju – rekao je Žarko Paspalj.

Povezana vest:  Kalifornija Kroum proglašen konjem godine u SAD

Zarko Paspalji i Radisa Dragojevic, predsednik opstine, svecano otvaraju olimpijsku sobu u haliPredsednik opštine Petrovac na Mlavi, Radiša Dragojević zahvalio se svim gostima koji su posetili Petrovac na ovaj dan: -Najpre bih se zahvalio našim gostima iz Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, ali i svima ostalima koji su danas ovde sa nama u slavu Dragutina Tomaševića našeg prvog maratonca, člana prvog olimpijskog tima Srbije, koji je sticajem okolnosti, a na našu veliku radost upravo odavde. Naša saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije se iz godine u godinu se razvija i zahvaljujući tome danas kada se održava memorijalna trka „Dragutin Tomašević“ imamo i niz drugih sadržaja, koji promovišu olimpizam ovde u Petrovcu.

Povezana vest:  Ruski ministar sporta unapređen u zamenika premijera

 

Posle Subotice, Kosjerića, Stragara i deca u Petrovcu na Mlavi su kroz igru i druženje, učešćem u mnogim sportskim, edukativnim, kulturnim i ekološkim radionicama učili o istoriji olimpijskog pokreta, upoznali prave olimpijske vrednosti, saznali kako mogu da se bore protiv diskriminacije u društvu i na koji način mogu da doprinesu očuvanju životne sredine. Učili su kako se korektno navija, kako se peva himna i kako se poštuje protivnik.

Olimpijski fudbal 1Ovog „olimpijskog dana“, otvorene su dve „Olimpijske sobe“, jedna u Bistrici, a jedna u Petrovcu na Mlavi, u sportskoj hali koja i nosi ime Dragutina Tomaševića.

U memorijalnoj trci „Dragutin Tomašević“ čiji se start nalazi u selu Bistrica, a cilj na gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi, ove godine prvo mesto osvojio je Živanović Sreten iz Kragujevca, drugo Vukajlović Danijel iz Užica, a treće Ninković Sreten sa Uba.