LUKA POPOVIC 2013.jpg

Streličarstvo

Popović na deobi 33. mesta na SP

 

Luka Popović, srpski streličar, reprezentativac beogradskog „Elit arčerija“  završio je takmičenje na Šampionatu sveta u Kopenhagenu  na deobi 33.  mesta olimik stilom što je jedan od najboljih plasmana srpskih streličara na planetarnim šampionatima u ovoj olimpijskoj disciplini!

U borbi za ulazak među 48 Popović je savladao Poljaka  Pavela Marzeca  posle dodatne strele jer je u poenima posle raspucavanja bilo 6:5 za Popovića.  Srpski reprezentaivac je pogodio desetku, Poljak devetku i Popović je ušao među 48. U meču za plasman među 24, kojima su se, potom pridružila u borbi za ulazak u 16  i osmorica najboljih iz kvalifikacija (bili slobodni u prve dve runde), Popović je sa 6:2 izgubio od Md. Ruman Šane (Bangladeš).

Povezana vest:  BADMINTON, Od 26. do 31. marta juniorska reprezentacija učestvuje na Evropskom prvenstvu u Turskoj

Popović je  prošao u direktne eliminacije zauzevši visoko 84. mesto u kvalifikacijama konkurenciji 212 streličara sa 630 krugova (prva “ruka” od 36 strela 322, druga 308). Popović je ispunio i olimpijski  “minimalni kvalifikacioni rezultat” (em – ku – es) od 625 krugova. Najbolji rezultat u kvalifkacijama po jakom  vetru i uz kišu imao je  Mauro Nespoli (Italija) sa 666  krugova.

Drugi srpski predstavnik Aleksandar Beatović iz Velosa osvojio je 154. mesto sa 600 krugova (298 i 302).  Presek za direktne eliminacije napravljen je za 104 streličara i 104. je imao 624 kruga.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Završeno 1. kolo Juniorske lige Srbije

Mečevi za ulazak među 16, četvrtfinale, polufinale i finale su u četvrtak 30. jula. Po zavrešetku Sveskog prvenstva održaće se kvalifikacioni turni za Olimpijske igre u Riju u kome neće učestvovati streličari koji su osvjili kvote kao članovi osam najboljih ekipa. Poznati su u olimpik stilu učesnici ekipnih mečeva za medalje 2. avgusta. Kod streličara, za zlato će se boriti  Koreja i Italija, a za bronzu SAD – Tajvan. U polufinalu, Koreja – SAD 5:1,  Tajvan – Italija 4:5 (dodatne strele 27:29).

Povezana vest:  5. kolo SportKlub Prve lige Srbije: Vukovi bolji u gradskom derbiju, Veprovi sigurni u Jagodini, Novi Sad obezbedio plejof

Kod žena, za zlato će se nadmetati Rusija – Indija, a za bronzu Koreja i Japan. Ruskinje su posle raspucavanja u polufinalu savladale Koreju sa 5:4 i 28:27 u dodatnim strelama, dok je Indija bila bolja od Japana takođe posle raspucavanja 5:4 i 30:27.

Po tri olimpijske vize dobili su kroz ekipni deo kod muškaraca Koreja, Španija, Australija, SAD, Holandija, Tajvan, Kina i Italija a kod žena Kina, Kolumbija, Gruzija, Indija, Japan, Koreja, Meksiko i Rusija. Brazil, kao domaćin, ima pravo na ekipu u obe konkurencije.