Srbija - Irska 2009

RAGBI 13

IRSKA GOSTUJE U BEOGRADU

 

Ragbi 13 reprezentacija Srbije ugostiće u prijateljskoj utakmici Irsku 29. avgusta u Beogradu, potvrdili su čelnici Ragbi 13 federacije Srbije (R13FS). Utakmicom na stadionu Nastavnog centra Makiš (17.00h) R13FS pridružuje globalnom obeležavanju 120 godina od rođenja ovoga sporta.

Pregovori oko dolaska Iraca vođeni su nekoliko meseci, pa će tako izabranici selektora Marka Jankovića posle prijateljskog meča sa Francuskom u maju imati ponovo proliku da odmere snage sa jednom od najboljih evropskih i svetskih reprezentacija. Istovremeno ovo će biti čak četvrta utakmica koja će Srbija odigrati u zgusnutom kalendaru ove godine, što je potvrda kvaliteta našeg nacionalnog tima koji postaje sve poželjniji rival top selekcijama.

Pripremamo se za završetak učešća u Evropskom šampionatu B, ali imali smo obavezu da domaćoj publici priuštimo još jedan spektakl. Irska je veoma kvalitetan protivnik koji se na evropskoj rang listi nalazi se odmah iza neprikosnovenih Engleza i Francuza. Očekujemo da će publika ponovo doći u velikom broju da vidi kako ćemo se snaći protiv ekipe takvog renomea.Posle mečasa Francuskom, interesovanje Irske za duel sa nama još jedno je priznanje za zalagnje i trud koji pružamo u razvoj ragbija 13 na ovim prostorima – rekao je selektor Janković najavljujući duel u Makišu.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Hokejaši Partizana dočekuju Slaviju

Reprezentacija Irske u glavni grad naše zemlje stiže dva dana pre utakmice, a duel sa Srbijom će poslužiti kao jedna od poslednjih provera upči Evropskog šampionat koji ih očekuje u oktobru i novembru. U okviru priprema, Irci su već rutinski savladali Belgiju sa 34:0, a nakon Srbije igraju protiv Malte.

Ragbi liga Irske veoma se raduje gostovanju u Beogradu. Prošlo je nekoliko godina od našeg poslednjeg susreta, ali je Srbija u međuvremenu puno napredovala, što smo mi propratili sa velikim interesovanjem. Čestitam ljudima iz Srpske federacije na učinjenom i unapred se zahvaljujemo na pozivu i toploj dobrodšlici koja će nas nesumnjivo dočekati. Nadamo se da ćemo ubrzo moći da uzvratimo istom merom jednom revanš utakmicom u Irskoj – izjavio je član Upravnog odbora Ragbi lige Irske (RLI) Ričard Igan.

Povezana vest:  KUGLANJE, Određene reprezentacije za meč sa Rumunijom

Ovom utakmicom, R13FS i RLI će na ovaj način obeležiti 120. godišnjicu od nastanka ragbija 13 kao sporta, čije se pokretanje smatra osnivanje Severne unije u Hadersfildu 29. avgusta 1895.godine. To će biti drugi duel između dve selekcije u seniorskoj konkurenciji, prethodni je igran u Tulamoru 18.oktobra 2009. godine u okviru 1. kola Evropskog kupa, a Srbije je poražena sa ubedljivih 82:0 na gostovanju.

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO SRBIJE, Smederevci novi prvaci Srbije u šahu

Takođe, ovo će možda biti samo meč zagrevanja za potencijalni skorašnji duel jer su ove reprezentacije obezbedile plasman u poslednji krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu. Irci su plasman na kvalifikacioni turnir obezbedili učešćem u Evropskom šampionatu, dok je Srbija prvi tim koji je kroz aktuelni dvogodišnji ciklus Evropskog šampionata B obezbedio učešće u kvalifikacijama.

U poslednjoj rundi kvalifikacija učestvovaće šest selekcija koje že žrebom biti podeljene u dve grupe od po tri tima, samim time postoji mogućnost da Srbija i Irska budu direktnim rivali. Taj deo kvalifikacija igra se naredne godine, a pre toga našu reprezentaciju u Evropskom šampionatu B čekajoš duel protiv Ukrajine u Čopu 12. septembra.