Everest_kalapattharALPINIZAM

 

Smrt britanskog alpiniste na Mont Everestu

 

Britanski alpinista Piter Kinloh umro je u pokušaju da siđe sa najvišeg vrha sveta Mont Everesta, kojeg je osvojio 25. maja, prenele su danas svetske agencije.

Kinloh nije uspeo da siđe sa Mont Everesta, a članovi njegovog tima „Samit klajmb“ bili su nemoćni da mu pomognu.

Povezana vest:  5. kolo SportKlub Prve lige Srbije: Vukovi bolji u gradskom derbiju, Veprovi sigurni u Jagodini, Novi Sad obezbedio plejof

-S dubokim žaljenjem saopštavamo da je preminuo Piter Kinloh, jedan od naših najistaknutijih članova – kaže se u saopštenju kompanije koja je organizovala pohod na najviši vrh sveta visok 8.848 metara.

Navodi se da je Kinloh odmah po dolasku na vrh Mont Everesta oslepeo, tako da je bio nesposoban za samostalni silazak u bazni logor. Članovi njegovog tima su dali sve od sebe da mu pomognu, ali su bili prinuđeni da odustanu, da ne bi rizikovali sopstvene živote.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Nastavak Prvenstva Srbije

Pohod na Mont Everest bio je organizovan sa kineske strane, što se smatra najtežim usponom na Himalajima.

Pre Kinloha, ove godine su u pokušaju da se domognu vrha Himalaja sa kineske strane poginula trojica alpinista.

-U tom delu Himalaja vladaju surovi uslovi, a vreme je često veoma loše. Kada se tome pridoda manjak kiseonika, onda je jasno koliko je težak svaki pokušaj spasavanja – izjavio je potpredsednik Kineske alpinističke asocijacije Vang Jongfeng.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Janka pobednik veleslaloma u Kranjskoj Gori