sahŠAH VESTI

Šahovski savez Srbije podržava Karpova

 

Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije (ŠSS) izjasnio se da podržava legendarnog prvaka sveta Rusa Anatolija Karpova u kandidaturi za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE).

Ovu odluku Izvršni odbor ŠŠ doneo je apsolutnom većinom glasova, a jedino su uzdržana bila dva delegata iz Vojvodine.

Time je ŠS Srbije stao iza naše najbolje šahistkinje Alise Marić, koja će na Karpovljevoj listi zauzeti poziciju potpredsednika FIDE.

Povezana vest:  Dačić uručio pasoše sportistima iz Republike Srpske

Velemajstor Alisa Marić je pozdravila odluku IO najavljujući bolje dane za šahovsku Srbiju u smislu uticaja na međunarodnom planu. Odluka IO utemeljena je u činjenici da se Karpov tokom vremena dokazao kao istinski prijatelj Srbije i zbog toga što predstavniku Srbije pripada visoka pozicija u njegovom izbornom timu.

Tri meseca uoči izborne skupštine FIDE, Kapov, koga je nominovala Rusija, već je obezbedio podršku šahovskih velesila – SAD, Nemačke, Francuske, Španije, Engleske, a sada i Srbije. Njegov protivkandidat je aktuelni predsednik FIDE Kirsan Iljumžinov iz Kalmikije, koji je na čelu svetske šahovske organizacije već punih 15 godina.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Štuhec osvojila zlato u spustu

Izborna trka izaziva posebnu pažnju, jer je Karpovu neočekivano pristigla podrška i od njegovog večitog rivala Garija Kasparova.