Poslednja sednica OKS u 2009.

vlade_divac_oksPredsedništvo Olimpijskog komiteta Srbije, održalo je danas osmu sednicu, ujedno i poslednju u 2009. godini. Sednici je prisustvovalo 13 od ukupno 22 člana. Sednicom je presedavao Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Nakon usvajanja zapisnika sa sedme sednice, predsednik Komisije za programska pitanja Predsedništva OKS, Nebojša Ilić, podneo je izveštaj sa IV sastanka ove komisije. Komisija je jednoglasno konstatovala da su rezultati koje su sportisti Srbije postigli unutar Mediteranskog i EYOF tima odlični.

Povezana vest:  KUGLANJE, Jak otpor Srbije vicešampionkama sveta Rumunkama

U dokumentu komisije koji je dat kao informacija Predsedništv nalaze se informacije o toku kvalifikacija sportista Srbije za predstojeće Zimske olimpijske igre kao i celovit dokument organizacionog komiteta Prvih Olimpijskih igara mladih koje će održati u Singapuru avgusta 2010. godine. U skadu sa kvalifikacionim kriterijumima za ove Igre Predsedništvo je upoznato da YOG tim OKS trenutno broji 24 sportista, u biciklizmu, veslanju, džudou, košarci kao i da se očekuje potvrda o učešću muške odbojkaške reprezentacije.

Usvojenu su formulari koji između ostalog sadrže i deo o zdravstenom statusu sportiste i suplementaciji. Ove formulare će potpisivati lekari nacionalnih sportskih saveza koji su u obavezi da prate i izveštavaju o zdravstvenom stanju sportista i da izveštaje dostavljaju zdravstvenoj komisiji OKS. OKS nastavlja svoju praksu da programima i takmičenjima koji su u nadležnosti OKS sportisti moraju biti zdravi i da njihovo zdravstveno i trenažno stanje odgovara ostvarenju vrhunskih sportskih rezultata.

Povezana vest:  KUGLANJE, Het trik Kovačića na „Trofeju Beograda"

Generalni sekretar predstavio je plan finansiranja priprema sportista individualnih sportova prema kategorizaciji OKS za OI London 2012.

Po pitanju kategorizacije sportista, usvojen je i zaključak da Komisija za programska pitanja u saradnji sa TSS razmotri specifičnot sportista i takmičenja u tenisu i shodno tome prilagodi kriterijume za razvrstavanje rezultata u ovom olimpijskom ciklusul.

Predsednik OKS podneo je izveštaj o učešću delegacije OKS na 38. Generalnoj skupštini EOK u Lisabonu i preneo informaciju da je nacionalnom olimpijskom komitetu Srbije poverena organizacija naredne Generalne skupštine EOK, koja će se održati u Beogradu krajem sledeće godine.

Povezana vest:  Samardžić-Marković: Cilj sačuvati bazu sporta

Predsedništvo je usvojilo predlog programa obeležavanja Dana Olimpijskog komiteta Srbije i proglašenja najuspešnijih za 2009. godinu.