Savez hokeja na ledu Srbije i Republika Srbija biće domaćini Svetskog prvenstva za igrače uzrasta do 18 godina, Divizije II, Grupe B u 2017. godini.

Ovo je jedna od odluka donetih u petak na Godišnjem kongresu Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) koje se održava tokom završnice seniorskog Svetskog prvenstva Top divizije u Moskvi. Srpskom hokeju još jednom je ukazano priznanje zbog dobre organizacije prethodnih takmičenja pod okriljem IIHF-a. Biće to sedmi put u poslednjih šest godina da će naša zemlja biti domaćin jednog planetarnog hokejaškog šampionata i treći put u poslednje četiri godine da će ugostiti selekcije uzrasta do 18 godina, odnosno od marta 2013. godine kada je domaćin bio Beograd.

Povezana vest:  O'Saliven odbranio titulu na mastersu u Šangaju

Dve godine kasnije Novi Sad je bio domaćin najmlađim reprezentativnim selekcijama koje se takmiče u grupi B druge divizije, a ostaje da se vidi hoće li u 2017. godini domaćin ponovo biti „Srpska Atina“ ili će naša prestonica ponovo ugostiti svetske omladince. Za sada je poznat samo termin odigravanja turnira (od 13. do 19. marta), kao i selekcije učesnice. Pored domaćina Srbije to će biti i nacionalni timovi Holandije, Španije, Australije, BelgijeIslanda. Na tom šampionatu naša selekcija četvrti put uzastopno braniće bronzanu medalju, ovogo puta osvojenu ovog proleća u španskom Valdemorou.

Takođe, na Kongresu IIHF-a odlučeno je da će naši seniori od 3. do 9. aprila gostovati u Galacu, gradu na istoku Rumunije, na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A, na kojem će pored „Orlova“ i domaće reprezentacije učestvovati i ŠpanijaBelgijaIsland i Australija. Podsetimo, na nedavno završenom Svetskom prvenstvu ovog ranga igranom u Haki, reprezentacija Srbije zauzela je četvrto mesto, završivši takmičenje iza Holandije, domaće selekcije Španije i Belgije.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Damljanović objavio spisak za Olimpijadu

Kao i u prethodne tri godine, jedna naša selekcija ponovo će putovati u Španiju. Reprezentacija Srbije uzrasta do 20 godina igraće od 7. do 13. januara 2017. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A koje će se igrati u Valdemorou ili Granadi. Pored „Orlića“ i domaće selekcije, na turniru će igrati i nacionalni timovi Australije, Belgije, Koreje i Meksika. I juniori će, poput svojih mlađih kolega, na ovom takmičenju braniti bronzanu medalju koju su u 2016. osvojili na Svetskom prvenstvu igranom u Novom Sadu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Obeležena desetogodišnjica od osvajanja svetskog zlata Jovana Ćalića

Među brojnim odlukama, na kongresu je doneta još jedna veoma značajna u vezi sa pravilima igre. Naime, počev od 2017. godine produžetak u mečevima koji se igraju u ligaškom sistemu takmičenja (pa tako i na turnirima na kojima će nastupati sve tri naše selekcije) igraće se u odnosu snaga na ledu „3 na 3“, pet minuta do „zlatnog gola“.