Među 14 ruskih sportista pozitivnih na doping posle ponovljenih testiranja uzoraka sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, nalaze se osvajači 10 medalja sa tog takmičenja, prenela je danas ruska državna telvizija.

Među pozitivnim sportistima je i Ana Čičerova, koja je osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na Igrama u Londonu 2012. godine.

Televizija Meč prenela je da je od 14 pozitivnih sportista 11 atletičara, među kojima i osvajačica zlatne medalje u štafeti 4 x 100 metara Julija Čermošanskaja. Tu je još dvoje dizača tegova i jedan veslač. Atletski savez Rusije saopštio je da će zabraniti bivšim dopingovanim atletičarima da učestvuju na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, kako bi suspenzija Međunarodne atletske federacije (IAAF) bila ukinuta. IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare iz svih međunarodnih takmičenja posle izveštaja komisije Svetske anti doping agencije (WADA) u kome se navodi da je vlada finsirala i prikrivala doping. „Nijedan naš sportista koji je prethodnih godina koristio zabranjene supstance neće biti član reprezentacije za Rio. Odluka je doneta samo s jednim ciljem, da uradimo sve da se čisti sportisti takmiče na Olimpijskim igrama“, navodi se u saopštenju Saveza. Takva odluka mogla bi da utiče na osvajačice zlatnih medalja u brzom hodanju, Elenu Lašmanovu i Olgu Kaniskinu. Bivšem svetskom šampionu u hodaju Sergeju Kirđapkinu oduzeta je zlatna olimpijska medalja sa Igara u Londonu zbog dopinga. Svo troje hodača je trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, koje počinju 5. avgusta. IAAF će u junu odlučiti o eventualnom ukidanju suspenzije ruskim atletičarima. Olimpijski komitet Rusije potvrdio je da je dobio obaveštenje da je 14 sportista pozitivno na doping, ali je naveo da neće objaviti imena dok se ne testiraju B uzorci. Ruski olimpijski komitet će poslati svoje zvaničnike da nadgledaju testiranja B uzoraka, koja će se obaviti početkom juna. Čičerova je za televiziju Meč rekla da je bila u „šoku kao i svi ostali“, kada je dobila obaveštenje o pozitivnom doping testu. „Možda je to samo greška. Ne mogu da objasnim kako su moji rezultati ispali pozitivni. Od tada sam se takmičila mnogo puta i dala na stotine uzoraka“, rekla je ona.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Tisa Volan ostala nepobediva i posle derbija u Novom Sadu

MOK je 17. maja saopštio da je posle ponovljenih testiranja uzoraka sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, 31 sportista iz šest sportova i 12 zemalja pozitivan na zabranjene supstance, ali i da bi moglo da se pojavi još pozitivnih rezultata posle novih testiranja uzoraka sa Igara u Londonu 2012. godine. MOK je ponovo testirao 454 doping uzorka iz Pekinga koristeći „najnovije metode naučne analize“. Uzorci se čuvaju 10 godina i kako napreduje tehnologija, mogu se ponovo testirati. Rok zastarelosti za ponovno testiranje je prošle godine produžen sa osam na 10 godina, što znači da će uzorci iz Pekinga biti važeći do 2018. godine.

Povezana vest:  Počela biciklistička trka Beograd - Banja Luka