Ivan Stevic na otvaranju TKSVest dana sa 56. trke „Kroz Srbiju“ nije pobeda Italijana Filipa Fortina u prvoj etapi od Beograda do Loznice već pad na oko 3,5 km do cilja veće grupe vozača u kome je srpski olimpijac, dvostruki pobednik ove trke (2011. i 2013) Ivan Stević (Partizan Start Vaks, Beograd) polomio ključnu kost i rebro. Lekarski tim klinike Anlave prebacio ga je u bolnicu i sportski direktor trke Dušan Banović je  rekao:

– Stević je brzo zbrinut, snimljene su  i sanirane povrede koje su došle u zao čas i sugurno će znatno poremetiti njegov program priprema za OI u Riju kome  je bio izuzetno posvećen.

Pad se zbio posle kružnog toka na prilazu Liznici. Prvi se našao na asfaltu turski bicikista a potom je pala i poveća grupa u kojoj su, između ostalih bili vozač CCN Metalca iz Kraljeva Dejan Marić i OBK Beograda Marko Stanković.  Sudijski kolegijum  nije dodelio vreme pobednika popadalim biciklistima (pad je bio na više od tri km do cilja) i to je najviše pogodilo mladog vozača kraljevačkog kluba  Dušana Rajovića koji je zbog pada zaostao a mogao je da bude visoko u generalnom plasmanu pošto je za pobede na dva prolazna cilja u Umki i kod TENT-a u Obrenovcu osvojio po tri sekunde bonifikacije.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršer treći put uzastopno osvojio Svetski kup

Sprint onih koji su izbegli pad odlučio je pobednika pred preko  hiljadu Lozničana. Fratini, čan italijanske ekipe Europa Ovini slavio je  posle 3:20,12 časova stazi od 144 km od Beograda, ispred Italijana Matea Malucelija  (Unieuro Viler Trevinjani) i turskog biciklista Ahmeta Orkena (Konja). Poljak Konrad Tomasiek iz Start Vaks Partizana stigao je osmi, a najbolje plsirani srpski vozač je bio na 18. mestu Nikola Kozomara (CCN Metac) svi u vremenu pobednika.

Povezana vest:  OLIMPIJADA MLADIH, Određeni takmičari za Singapur

Jedini brdski cilj u etapi na Tekerišu dobio je Aleks Turin  (Italija, Unieuro Viler Trevinjani) koji je poneo i plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve. Zelena za prolazne ciljeve Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pripala je Fortinu, dok je belu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Hrvat u azerebejdžanskoj ekipi Sinerdži Baku Josip Rumac. Tačkastu majicu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta u drugoj etapi poneće  Dušan Rajović (CCN Metalac).

Fortin je ove godine pobedio u drugom deleu trke Beograd – Banjaluka i na Velikoj nagradi Adria mobil u Sloveniji.

Povezana vest:  Snežana Samardžić - Marković: Zakon predstavlja srpski model sporta

Trofeje je uručivao Dejan Stalović pomočnik gradonačelnika Loznice sa saradnicima. Istakao je da je Loznica četvrti put dočekala najbolje bicikliste i pozvao karavan u goste i iduće godine. Majice su oblačili i  Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, koji se na konferenciji za novinare zahvalio Gradu Loznici na izuzetnom prijemu kao i na podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvuomladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

Fortin će u drugoj etapi u sredu 15. juna od 106 km od  Bajine Bašte do Pribojske banje nositi žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu MP „Bio rič lajf“. Za pobedu u etapi pripao mu je i ručni sat zvaničnog merioca vremena Festine.