Ivan Stevic na otvaranju TKSVest dana sa 56. trke „Kroz Srbiju“ nije pobeda Italijana Filipa Fortina u prvoj etapi od Beograda do Loznice već pad na oko 3,5 km do cilja veće grupe vozača u kome je srpski olimpijac, dvostruki pobednik ove trke (2011. i 2013) Ivan Stević (Partizan Start Vaks, Beograd) polomio ključnu kost i rebro. Lekarski tim klinike Anlave prebacio ga je u bolnicu i sportski direktor trke Dušan Banović je  rekao:

– Stević je brzo zbrinut, snimljene su  i sanirane povrede koje su došle u zao čas i sugurno će znatno poremetiti njegov program priprema za OI u Riju kome  je bio izuzetno posvećen.

Pad se zbio posle kružnog toka na prilazu Liznici. Prvi se našao na asfaltu turski bicikista a potom je pala i poveća grupa u kojoj su, između ostalih bili vozač CCN Metalca iz Kraljeva Dejan Marić i OBK Beograda Marko Stanković.  Sudijski kolegijum  nije dodelio vreme pobednika popadalim biciklistima (pad je bio na više od tri km do cilja) i to je najviše pogodilo mladog vozača kraljevačkog kluba  Dušana Rajovića koji je zbog pada zaostao a mogao je da bude visoko u generalnom plasmanu pošto je za pobede na dva prolazna cilja u Umki i kod TENT-a u Obrenovcu osvojio po tri sekunde bonifikacije.

Povezana vest:  Nojrojter pobednik slaloma u Bormiju

Sprint onih koji su izbegli pad odlučio je pobednika pred preko  hiljadu Lozničana. Fratini, čan italijanske ekipe Europa Ovini slavio je  posle 3:20,12 časova stazi od 144 km od Beograda, ispred Italijana Matea Malucelija  (Unieuro Viler Trevinjani) i turskog biciklista Ahmeta Orkena (Konja). Poljak Konrad Tomasiek iz Start Vaks Partizana stigao je osmi, a najbolje plsirani srpski vozač je bio na 18. mestu Nikola Kozomara (CCN Metac) svi u vremenu pobednika.

Povezana vest:  Kineski dizači tegova ne učestvuju na Azijskim igrama zbog dopinga

Jedini brdski cilj u etapi na Tekerišu dobio je Aleks Turin  (Italija, Unieuro Viler Trevinjani) koji je poneo i plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve. Zelena za prolazne ciljeve Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pripala je Fortinu, dok je belu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Hrvat u azerebejdžanskoj ekipi Sinerdži Baku Josip Rumac. Tačkastu majicu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta u drugoj etapi poneće  Dušan Rajović (CCN Metalac).

Fortin je ove godine pobedio u drugom deleu trke Beograd – Banjaluka i na Velikoj nagradi Adria mobil u Sloveniji.

Povezana vest:  Romana Caran –devojka sa stotinu interesovanja

Trofeje je uručivao Dejan Stalović pomočnik gradonačelnika Loznice sa saradnicima. Istakao je da je Loznica četvrti put dočekala najbolje bicikliste i pozvao karavan u goste i iduće godine. Majice su oblačili i  Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, koji se na konferenciji za novinare zahvalio Gradu Loznici na izuzetnom prijemu kao i na podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvuomladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

Fortin će u drugoj etapi u sredu 15. juna od 106 km od  Bajine Bašte do Pribojske banje nositi žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu MP „Bio rič lajf“. Za pobedu u etapi pripao mu je i ručni sat zvaničnog merioca vremena Festine.