Poster Kup po porekluRagbi 13 federacija Srbije organizovala je tokom ove sedmice pravi ragbi festival u Paraćinu čija će kruna bitini tradicionalna utakmice Kupa po poreklu koja se u nedelju 19. juna (15.00) igra na tamošnjem gradskom stadionu. Uz veliku podršku lokalne samouprave, kroz niz akcija Paraćinci imaju ponovo priliku da se upoznaju sa ragbijem 13, a poseban spektakl biće duel najboljih srpskih ragbista podeljenih u dve ekipe – Srpski vitezovi 1389 (igraći rođeni van teritorije Beograda) i Beogradski ustanici 1804 (igrači rođeni na teritoriji prestonice).

Ovim svojevrsnim Ol-star mečom srpskog ragbija, ustanovljenim 2002. godine po uzoru na slične duel koji se igra u Australiji, praktično počinje druga faza priprema za poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine koja se igra u oktobru. Zbog toga je meč u Paraćinu i prva prilika za upoznavanje potencijalnih reprezentativaca sa novim trenerom selekcije Srbije, Darenom Higinsom. Porodični problemi naterali su legendarnog Brajana Smita da se iz Engleske vrati u Australiju, pa će savetodavnu ulogu u vođenju reprezentacije Srbije imati ovaj engleski stručnjak srpskog porekla.

Povezana vest:  Treće zlato u nizu: Arunovićeva i Mikec najbolji miks par pištoljem na SK u Čangvonu

Higins, čija je majka Sprkinja, trenutno obavlja funkciju direktora mlađih kategorija Keslford Tajgersa i u Paraćin bi trebalo da stigne u nedelju i potom provede narednih desetak dana u Srbiji radeći sa reprezentativcima. Pre bogate trenerske karijere Daren je bio perspektivan igrač, da bi ga ozbiljna povreda naterala na povlačenje. Povreda je takođe pre vremena na penziju naterala i njegovog mlađeg brata, Lijama koji je igrao za Hal, Keslford, Vejkfild i Šefild. Upravo zbog tih zdravstvenih problema nije stigao da debituje za reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2013. godine, ali će sada kroz rad njegovog brata Darena zajedno moći da pomognu zemlji svog porekla.

Trener Daren Higins neće biti jedini internacionalac učesnik Kupa po poreklu, pošto je u Srbiju stigao i Nikola Štrbac, Srbin rođen u Australiji, koji je početkom godine na turneji upravo po Australiji debitovao za reprezentaciju Srbije. Štrbac je u međuvremenu karijeru nastavio u engleskom Bristolu, a u nedelju će igrati za tim Srpskih vitezova 1389. Štrbac će tako postati prvi igrač rođen van teritorije Srbije koji će igrati na utakmici Kupa po poreklu.

Povezana vest:  Hiršeru mali kristalni globus u slalomu

Uporedo sa organizovanjem same utakmice, Ragbi 13 federacija Srbije tokom čitave nedelje u osnovnim školama u Paraćinu vrši promociju ovog sporta među osnovnicma. Paraćin je istorijsko mesto za ragbi 13 jer je u ovom gradu pre 1954. godine odigrana i prva zvanična utakmica u ovom sportu na teritoriji Srbije, između Partizana i Radničkog. Pre dve godine obeležena je 60-godišnjica ove utakmice, pa će tako lokalni osnovci moći ponovo da se upoznaju sa ragbijem. Pod  budnim okom osam mladih trenera preko 150 đaka iz tri osnovne škole u Paraćinu prošlo je mini kurs ragbija 13, a njih 70 se potom odazvalo na treninge na gradskom stadionu koji su trajali sve do vikenda, kada se očekuje mini turnir u ragbiju na dodir. Najbolje četiri ekipe sa tog turnira u nedelju (13.00) odigraće završnicu kao predigra same utakmice Kupa po poreklu.

Povezana vest:  Marsenić: Bez masovnog sporta nema ni vrhunskog

Inače, ekipe za Kupo po poreklu ove godine predvodiće: Srpski vitezovi 1389 – Vuk Popović i Lazar Živković, Beogradski ustanici  1804 – Dalibor Vukanović i Vladan Kikanović.

Sastav Srpskih vitezova 1389: Igor Vratnjan, Nik Ramišvili (Podbara), Vuk Štrbac, Vojislav Dedić, Miloš Zogović, Dragan Vasiljević (Crvena zvezda), Pavle Vojinović, Džavid Jašari, Dragan Janković (Partizan), Đorđe Dubljević (Tašmajdan Tigrovi), Stefan Arsić, Filip Stošić, Slavko Marković (Soko), Marko Milenković, Velibor Ristić (Radnički Niš), Nikola Štrbac (Bristol, Engleska), Vladica Nikolić (La Reol, Francuska).

Sastav Beogradskih ustanika 1804: Dalibor Vukanović, Stefan Vukanović, Andrej Mora, Mirko Božović, Relja Petrović, Aleksa Radić (Dorćol), Vladimir Milutinović, Vlado Kušić, Dario Abidinović, Nikola Srbljanin (Partizan), Miloš Milanko, Ivan Ivanović (Tašmajdan Tigrovi), Aleksandar Cvetković (Novi Beograd), Pero Madžarević, Žarko Kovačević (Radnički Nova Pazova), Petar Milanović, Rajko Trifunović, Denis Čengaj, Miodrag Tomić, Soni Radovanović (Crvena zvezda).