Šesti kamp Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA) održava se u Vrbasu. Učestvuje 19 mladih kuglašica i kuglaša i Slovenije, Slovačke, Češke i Srbije.  Direktor kampa je istaknuti srpski stručnjak, selektor muške reprezentacije Srbije, trostrukih prvaka sveta, Miloš Ponjavić, dok je vođa programa Jiri Jančalek, češki kuglaški radnik u međunarodnoj federaciji zadužen za mlađe kategorije.

Kamp su obišli predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva, nemački kuglaški zvaničnik Zigfrif Švajkard, Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i  Franc Gornik istaknuti slovenački kuglaški radnik zadužen za merketing u međunarodnoj federaciji.

Švajkard i Dragojlović su prvog dana boravka u kampu uručili  trofeje najuspešnijim u završnim takmičenjima u sprintu i miksu kao i diplome svim učesnicim kampa. Od polaznika kampa iz Srbije, reprezentativka Spartaka iz Debeljače, Moni Kovač je osvojila zlato u sprintu i bronzu  u miksu sa  Čehom Denisom Hofmanom.

– Ovo je treći put da se kamp održava u Vrabsu koji, u CFK „Drago Jovović“, ima izvanredne uslove za treninge, smeštaj i ishranu. Sa predsednikom Švajkardom razgovarali smo dosta o budućnosti kuglaškog sporta i  poziciji kuglanja na devet čunjeva u novoj svetskoj asocijaciji kuglaških sportova „Vorld bovlingu“ i izneli neka zapažanja i predloge koji će, ubeđan sam, doprineti da se naš sport uspešno razvija. Posebno mi je drago što u Međunarodnoj kuglaškoj federaciji izuzetno vode računa o podmlatku i podržavaju ovakve kampove.  Cilj je da okupimo što više mladih, ali i veći broj trenera koji će imati priliku da se usavršavaju i uče. Ovde u Vrbasu su, na primer, u stručnom rukovodstvu kampa, što sa ponosom ističem,  i dvojica selektora koji nemaju premca u svetskom kuglaškom sportu u poslednjoj deceniji jer zajedno imaju sedam titula ekipnih šampiona sveta: srpski selektor seniorske muške reprezentacije Miloš Ponjavić je sa svojim izabranicima na poslednja četiri svetska šampionata osvojio  tri zlata i bronzu, a Vojko Pavlović je selektor srpskih juniora koji su ove godine osvojili četvrtu uzastopnu svetsku titulu, što je podvig za anale svetskog kuglanja.

Povezana vest:  KUGLANJE, Crvena zveda pobedila Metalac, Srem sjajniji od Kristala

Zigfrid Švajkard je istakao da su ovakvi kampovi veoma važni za budućnost kuglaškog sporta i poželeo učesnicima da se uskoro nađu i u reprezentacijama na šampionatima sveta. Jiri Jančalek se posebno zahvalio Urošu Dragojloviću predsedniku i Vojku Pavloviću generalnom sekretaru Kuglaškog saveza Srbije  jer su u veoma kratkom roku, uspešno pripremili kamp, kao i trenerima predvođenim Milošem Ponjavićem, na saradnji i sjajno sprovedenom, veoma obimnom i kvalitetnom, programu.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Von zadobila prelom skočnog zgloba

Uz Ponjavića i Pavlovića, u trenerskom timu su i Eva Kotilova iz Češke, Ondrej Kiselica iz Slovačke i Istok Kovač iz Slovenije. Kamp se završava u subotu 16. jula. Nacionalne federacije polaznika kampa snose troškove.

Vrbas je bio domaćin svetskim talentima i 2013. i  2014.  Prošle godine, kamp je održan u Prerovu u Češkoj. Prva dva kampa su organizovana u Nemačkoj i Slovačkoj (Podbrezova).

Povezana vest:  Milanko Petrović najbolji na Žabljaku

Rezultati kontrolnih takmičenja – sprint, dečaci: 1. Denis Pašić (Slovenija), 2. Denis Hofman (Češka) – finale 1:1, pobeda na „zlatne kugle“ 21:16, 3. Lukaš Duška (Češka), 4. Marek Švantner (Slovačka)  – meč za bronzu 2:0. Najbolji rezultat imao je Denis Hofman 207 čunjeva.

Devojčice: 1. Moni Kovač (Srbija), 2. Varonika Horkova (Češka)  – finale 2:0, 3. Helena Mervartova (Češka), 4. Ajda Ule (Slovenija) – meč za bronzu 2:0. Najbolji rezultat imala je srpska reprezentativka Miona Grujić 196 čunjeva.

Miks: 1. Iris Zoran (Slovenija), Danis Pašić (Slovenija), 2. Veronika Horkova (Češka), Lukaš Duška (Češka)  –finale 1:1, na „zlatne kugle“ 14:13. 3. Moni Kovač (Srbija), Denis Hofman (Češka), 4. Ajda Ule (Slovenija), Filip Mikulaštek (Češka) – meč za bronzu 2:0.