Stevan Pletikosić, iskusni srpski strelac puškom, će se u Rio de Žaneiru šesti put takmičiti na Olimpijskim igrama. Time će izjednačiti rekord slavnog atletičara Dragutina Topića, koji je do sada bio jedini srpski muški sportista sa šest učešća na OI.

Obojica su debitovali  u Barseloni 1992. godine, kada je Pletikosić osvojio bronzu malokalibarskom puškom iz ležećeg stava.

Topić je rekord po broju učešća postigao na Igrama u Londonu 2012, posle kojih se ubrzo povukao. Pletikosić se za London nije kvalifikovao. U Riju se vraća na olimpijsku scenu, na kojoj je, zahvaljujući odličnim rezultatima u sezoni, sebe svrstao u krug kandidata za najviši plasman.

Strelac kragujevačkog „Čika Mate“ će, sa 44 godine, biti najstariji član olimpijskog tima Srbije, koji broji 103 sportista.

– Nisam ni razmišljao o tome, ali neko mora da bude i najstariji. Sada mi je najvažnije da u Rio idem u dobroj formi i sa velikom željom za uspehom, kao i ranije – kaže Pletikosić.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Prvi trijumf Fanemela

Kapiten olimpijske streljačke reprezentacije će na predstojećim OI gađati samo malokalibarskom puškom – iz ležećeg stava i iz trostava.

MK puškom ležeći ove sezone blista. Na tri Svetska kupa na kojima je učestvovao ušao je u tri finala. U Rio de Žaneiru, na strelištu gde će biti održane OI, osvojio je bronzu, u Minhenu je bio peti, a u Bakuu četvrti.

U obe discipline razlika u godinama između najmlađeg i najstarijeg favorita je velika.

– Discipline malokalibarskim oružjem, pored tehničke pripremljenosti, zahtevaju veliko iskustvo, koje se stiče naravno godinama i velikim brojem takmičenja. Zato, za razliku od vazdušne puške, gde je većina vrhunskih strelaca mlađa od 30 godine, na malom kalibru je starosna granica pomerena unapred. Pogotovo u gađanju ležećim stavom. U ovoj discilini imamo ozbiljne takmičare koji su zašli u šestu deceniju. Recimo, Australijanac Voren Potent, aktuelni svetski prvak i trećeplasirani na svetskoj rang listi je deset godina stariji od mene – kaže Pletikosić, koji na svetskoj rang listi drži četvrto mesto.

Povezana vest:  ŠAH, Dve pobede i poraz srpskih šahista

Raspon generacija je veliki, a razlika u kvalitetu strelaca je mala.

– Tako je, posebno u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Bar tridesetak strelaca konkurišu za finale. Uvek iskoči i neki mlađi takmičar, pojavi se i neki autsajder…

Upravo je Pletikosić jedan od onih koji su, kao vrlo mladi, zablistali u debiju na OI. Bronzu MK puškom iz ležećeg stava u Barseloni 1992. je osvojio sa dvadeset godina. Na Igre je došao kao aktuelni juniorski prvak sveta.  Tada drugoplasirani, Norvežanin Harald Stenvag je 19 godina stariji od Pletikosića.  Zlato je osvojio Li Eun Čul (Južna Koreja), koji je 1992. imao 25 godina.

Čime biste bili zadovoljni u Riju?

– Ciljam finala, u kojima je sve moguće, posebno u gađanju MK puškom ležeći. Ovo su prve Olimpijske igre, na kojima će se gađati po novim pravilima, ustanovljenim 2013. U finalima svi kreću od nule, a u ovom sistemu sreća je vrlo bitan faktor. Nijanse će presuđivati, možda će i najmanja moguća razlika – jedan deseti deo kruga odlučivati o medaljama – zaključuje Pletikosić, koji je upravo za 0,1 krug izgubio odličje na poslednjem ovosezonskom Svetskom kupu u Bakuu, održanom pre mesec dana.

Povezana vest:  RAGBI 13, Srbija nastavlja pripreme za Italiju

„POBEGAO“  MAKSIMOVIĆU

Pletikosić je do Rija, na listi srpskih muških sportista sa najviše učešća na OI delio drugo mesto sa dugogodišnjim kolegom iz reprezentacije Goranom Maksimovićem. Otac i trener Ivane Anđušić Maksimović je na Igrama učestvovao od 1984. do 2000. godine, a 1988. je jugoslovenskom streljaštvu doneo prvo olimpijsko zlato u istoriji. Pobedio je vazdušnom puškom.

Više učešća od Pletikosića, Topića i Maksimovića u konkurenciji srpskih sportista ima samo Jasna Šekarić, sedmostruka olimpijka.

Stonoteniser Ilija Lupulesku, koji je 1988. kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio srebro u dublu, ima pet učešća, ali od 1988. do 2000. takmičio se za Jugoslaviju, a u Atini 2004. za SAD.