Srbija je osvojila „duplu krunu“ u takmičenju pištoljem za dame poslednjeg dana Evopskog prvenstva vazdušnim oružjem u Mariboru. Zorana Arunović se okitila pojedinačnim zlatom sa novim svetskim rekordom finala (246,9 krugova), što je i najvredniji rezultat postignut na šampionatu u Mariboru. Najviše je doprinela je što je naša nacionalna selekcija ovim oružjem , u kojoj su uz nju gađale Bobana Veličković i Jasmina Milovanović,osvojila ekipnu titulu.

Niz srpskih medalja nastavio je  muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić, Milenko Sebić), srebrom u ekipnoj konkurenciji. U finalu je gađao Stefanović i osvojio peto mesto.

Borba za zlato pištoljem u ženskoj seniorskoj konkurenciji bila jedno od „dosadnijih“ nadmetanja za najsjajnije odličje na šampionatu u Mariboru, bez preokreta, bez dramatične završnice. „Krivac“ je Zorana Arunović, jer je blistala, nije dozvolila konkurentkinjama da je ugroze na čelnoj poziciji. Kad je sredinom finala preuzela vođstvo konstantno je uvećavala prednost nad rivalkama, koje su se smenjivale na drugom mestu. Bilo je samo pitanje koliko će Zorana „pobeći“ protivnicama.  Na kraju finala razlika između Zorane i drugoplasirane Olene Kostevič (Ukrajina), koja je branila titulu, bila je ogromna – 7,4 kruga! Malo ko pamti takav odnos snaga između osvajača zlata i srebra na velikim takmičenjima.

Naša reprezentativka je fenomenalno finale završila u velikom stilu pogodivši maksimalnih 10,9 krugova u poslednjem, 24. hicu.

– Iako izgleda da sam lako došla do zlata nije baš tako. Bilo je uzbudljivo i naporno, ali nisam grešila, za razliku od rivalki i ostvarila ubedljivu pobedu – kazala je Zorana koja je „upisala“ samo tri „devetke“ u celom finalu (9,2 u prvoj seriji i nešto kasnije, kad je već ubedljivo vodila 9,5 i 9,9).– Nisam pratila rezultate rivalki. Posvetila sam se sebi, tokom celog finala razmišljala samo o predstojećem hicu. Nisam mogla da ne čujem zvaničnog spikera koji je komentarisao rezultate i plasman, ali trudila sam se da na to ne obraćam pažnju.

Zorani je odličje u Mariboru drugo pojedinačno na Evropskim prvenstvima, posle bronze na EP 2016, a ima i titulu vazdušnim pištoljem na Evropskim igrama u Bakuu 2015.

Povezana vest:  KUGLANJE, Srpski miks ispao u četvrtfinalu na SP

Nova šampionka Evrope se zahvalila sestri i treneru Jeleni.

– U posledniih par meseci imala sam poteškoća , bilo je problema sa pištoljem, ali uz pomoć trenera sve sam prevazišla. U pripremama za Evropsko prvenstvo postizala sam rezultate koji su najavljivali da u Mariboru mogu do medalje.

Arunovićeva je i najzaslužnija za ekipnu titulu Srbije. Naš tim, vicešampion sa prethodnog EP, je bio među ozbiljnim favoritima za odličje, što su devojke već na početku kvalifikacija pokazale.

Zorana Arunović je imala sjajnu prvu seriju 99 krugova. Bobana Veličković i Jasmina Milovanović su dovoljno dobro gađale da Srbija brzo preuzme vođstvo, koje nije ispuštala do kraja. Već posle treće serije bilo je jasno da samo velike greške nekog od srpskog trija mogu da ih pomere sa čelne pozicije, ali nijedna nije sebi dozvolila veći  kiks i promene na vrhu nije bilo. Arunovićeva je nastavila u vrlo dobrom ritmu i u kvalifikacijama zauzela drugo mesto sa 389 krugova (jedan manje od prvoplasirane Boneve). I preostale dve naše takmičarke su zauzele pozicije u prvoj trećini plasmana. Veličkovićeva se plasirala na 16, Milovanovićeva na 20. mesto, pa je naš tim trijumfovao sa čak šest krugova ispred drugoplasiranih Nemica.

Ženski srpski tim pištoljem je tako osvojio sedmu medalju na evropskim prvenstvima (šest vazdušnim, jednu MK oružjem), treću zlatnu. Arunovićeva je bila članica svih ekipa, u kojoj su, sem današnjih pobednica, gađale i Jasna Šekarić, Brankica Zarić, Danica Rašeta.

– Lepo je stići kući punih ruku medalja. Nastavili smo niz, ali i vratili se na evropski tron – zaključila je Zorana, prva perjanica Streljačkog kluba Crvena zvezda.

REKORDI

Evropsko prvenstvo je drugo takmičenje u rangu onih kojima se priznaju rekordi po pravilima uvedenim 1. januara 2017. Od ove godine u finalu pobednik i drugoplasirani pucaju 24 umesto 20 dijabola. Prvi rekord postavila je Kineskinja Juimeji Lin, na Svetskom kupu u Nju Delhiju, a taj rezultat je više od šest krugova slabiji od današnjeg Zoraninog  (240,8).

Povezana vest:  PREMIJERA FILMA "LEPOTICA I ZVER" 16. MARTA U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER

O vrednosti ostvarenja naše reprezentativke govori i podatak da je, posle 20. serije u mariborskom finalu na kontu imala 205,1 krug, daleko više od evropskog rekorda po starim pravilima (203,6) koji je od 2014. držala Bugarka Antonaeta Boneva, danas četvrtoplasirana .

Srebro za kraj „posta“ puškaša

Muška reprezentacija puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić,  Stevan Pletikosić,) je osvajanjem današnjeg srebra prekinula dug, višegodišnji „post“ bez timskih medalja za Srbiju ovim oružjem u konkurenciji seniora.

U kvalifikacijama je odskočila ruska selekcija i ubedljivo osvojila prvo mesto. Borba za ostala odličja bila je napeta i neizvesna do samog kraja. Odlučivali su „delići“ krugova, pa je na kraju trio iskusnih naših strelaca došao do srebra  sa samo 0,7 kruga boljim rezultatom od trećeplasirane Nemačke. Posle nešto lošijeg početka srpska selekcija je počela da se popravlja,  napreduje u plasmanu i na kraju dođe do drugog mesta.

Poput ekipe, drugo mesto u vrlo kvalitetnim kvalifikacijama, u pojedinačnoj konkurenciji, sa 628,9 krugova zauzeo Milutin Stefanović.

Strelac „Čika Mate“ je većim delom finala, koje je obilovao preokretima, bio u „sredini tabele“ i često na trećoj, bronzanoj poziciji, ali i na šestom mestu. Na kraju završio je kao peti.  Nijanse su ga delile od toga da napravi bar korak više. Posle 18. serije kada ispada petoplasirani Stefanović je zaostajao minimalan jedan deseti deo kruga za četvrtoplasiranim Italijanom Kapanom.

– U kvalifikacijama sam postigao dosta dobar rezultat, a ukupnim učinkom sam izuzetno zadovoljan. Ispunio sam glavni cilj, da uđem u finale, koje mi je par puta zamalo izmicalo, na prethodnim Evropskim prvensvima. U finalu sam i taktički i tehnički sam uradio sve kako sam planirao. Petim mestom u Evropi moram da budem zadovoljan. Ponestalo mi je malo, uvek bitnog faktora, sreće, jer da je ona bila uz mene lako je moglo da se desi i da ostvarim i bolji plasman, a ne da ispadnem zbog minimalne razlike – kazao je Stefanović.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Vukovi odbranili titulu u regionalnoj CEFL ligi!

Deseta medalja

Naši reprezentativci su do sada na EP u Sloveniji osvojili deset medalja, od toga osam u zvaničnom, dve u revijalnom takmičenju.

U oficijelnom delu programa titulama su se okitili Zorana Arunović i ženska seniorska reprezentacija pištoljem.Srebrne medalje osvojili su Damir Mikec (seniori pištolj), Lazar Kovačević (juniori puška), muški seniorski tim puškom, juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom, a bronzu je osvojio muški tim pištoljem.

U revijalnom ekipnom takmičenju koje će od sledeće godine biti u zvaničnom programu EP, zlatne medalje prigrlili su naš muški seniorski tim pištoljem i ekipa seniorki puškom.

Prvenstvo se završava u subotu, u večernjim časovima, takmičenjem mikseva u seniorskoj konkurenciji.

REZULTATI

Vazdušni pištolj, žene: 1. Zorana Arunović (Srbija)  246,9 (svetski i evropski rekord finala), 2. Olena Kostevič (Ukrajina) 239,5, 3. Sonja Franke (Šppanija) 218,9, 4. Antonaeta Boneva (Bugarska) 198,5, 5. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 178,4, 6. Sandra  Rajc (Nemačka) 157,4, 7. Julija Hohmut (Nemačka) 136,0, 8. Beata Bartoc Kvitkovska (Poljska) 107,3. Kvalifikacije: 1. Antonaeta Boneva (Bugarska) 390, 2. Zorana Arunović (Srbija) 389, 3. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 385… 16. Bobana Veličković 379… 20. Jasmina Milovanović 377…Ukupno 65 takmičarki. Za finale 382. Ekipno: 1. Srbija 1.145, 2. Nemačka 1.139, 3. Rusija 1.134, 5. Poljska 1.132, 5. Francuska 1.131… Ukupno 12 ekipa.

Vazdušna puška muškarci: 1.Vladimir Maslenjikov (Rusija) 250,5 (svetski i evropski rekord finala), 2. Oleg Carkov (Ukrajina) 247,6, 3. Aleksis Rajno (Francuska) 225,5, 4. Đuzepe Kapano (Italija) 205,0, 5. Petzar Gorša (Hrvatska)  164,4, 7. Tomaš Bratnik (Poljska) 143,5, 8. Ole Magnus Baken (Norveška) 119,3.  Kvalifikacije: 1. Vladimir Maslenjikov (Rusija) 631,9, 2. Petar Gorša (Hrvatska) 628,9, 3. Milutin Stefanović (Srbija) 628,5… 34. Milenko Sebić 621,5…44. Stevan Pletikosić 619,1… Ukupno 67 strelaca. Za finale 625,8. Ekipno: 1. Rusija 1.878,5, 2. Srbija 1.869,2, 3. Nemačka 1.868,5, 4. Austrija  1.868,5, 5. Francuska 1.868,3… Ukupno 16 ekipa.