Prva deonica Tura 2017 biće kratak pojedinačni hronometar, koji je duži od tradicionalnog Prologa, kojim obično počinje Trka oko Francuske, ali sa svojih 14 kilometara zadržaće takmičare u gradu Dizeldorfu. Start i cilj se nalaze u severnom delu Dizeldorfa, pored reke Rajne. Hronometar je poprilično ravan, a u prva 4 kilometra ne postoji ni jedna krivina. Ako se analizira profil i podloga, za očekivati je da četvorostruki svetski šampion u hronometru, Toni Martin upiše pobedu na domaćem terenu i prvi obuče žutu majicu.

Povezana vest:  Ekipa poginulog bicikliste nastavlja takmičenje na Điru

Drugog dana jula peloton će krenuti iz Dizeldorfa na 203.5 kilometra dug put do Belgije i grada Liježa, gde će takmičari preći brda po kojima je poznat jednodnevni klasik Lijež-Bastonj-Lijež. Mnogim učesnicima trke su još uvek sveža sećanja na takmičenje od pre dve godine, kada su se borili sa kaldrmom, vetrom i brdima, na drumovima gde se održavaju klasici. Taktička pat pozicija je bila neizbežna u takvim okolnostima, a najbolje se snašao Kris Frum, koji je dva puta oblačio žutu majicu. Tur povremeno posećuje Lijež, najveći grad u Valoniji, gde su završena dva ravna Prologa, kada je Fabian Kanćelara upisao svoju prvu i poslednju, petu, pobedu na otvaranju Tura. Ove godine će biti neizbežan sprinterski obračun, jer će peloton krstariti po šumovitim Ardenima, a najviše brdo koje će na drugoj etapi Tura preći vozači ima samo 321 metar, na 20 kilometara od cilja.

Povezana vest:  Vučić: Srbija spremna da bude domaćin najvećih svetskih sportskih takmičenja

Za etapnu pobedu sprinterima su potrebne snažne noge, ali i jaka glava. Na poslednja četiri Tura, svaki vozač koji je prvi upisao sprintersku pobedu, kasnije je imao najviše etapnih trijumfa.

104. Tur de Frans startuje 1. jula u 14:45, a druga etapa je na program dan kasnije u 12:00. Eurosport će ispratiti direktnim prenosima svaki minut Tur de Fransa.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Danas 3. partija duela Anand-Karlsen