Ekipa Srpski vitezovi 1389 osvajač je 13. Kupa po poreklu Ragbi 13 federacije Srbije, koji je danas odigran na gradskom stadionu u Paraćinu. U tradicionalnoj utakmici između selekcije igrača rođenih na teritoriji van Beograda i na teritoriji Beograda, Vitezovi su sa 32:24 (18:10) bili bolji od tima Beogradskih ustanika 1804.

Svojevrstan Ol-star meče srpskog ragbija bio je kulminacija pravog malog ragbi festivala koji je protekle sedmice održan u Paraćinu. Tokom čitave nedelje R13FS održala je promocije ovog sporta u lokalnim osnovnim školama čije su se ekipe potom tokom vikenda takmičile na turniru u ragbiju na dodir, uz učešće preko 150 dečaka i devojčica u pomenutim aktivnostima.

Malo je poznato da je u ovom gradu 1954. godine odigrana prva ragbi 13 utakmica u istoriji u Srbiji, između Partizana i Radničkog. Zbog toga su čelnici Federacije iskoristili ponovi priliku da ovim aktivnostima podsete na istorijsku važnost Paraćina, kao pre dve godine kada je na istom mestu obeležena 60 godišnjica od zvaničnog pojavljivanja ovog sporta u Srbiji.

Povezana vest:  NORDIJSKO TRČANJE, Norvežani trijumfovali u timskom sprintu

Publika je i ovoga puta mogla da uživa u istinskom spektaklu, pošto su najbolji srpski igrači podeljeni u dve ekipe shodno svom rođenju (po ugledu na slične duele koji se igraju u Australiji) odigrali jednu neizvesnu i uzbudljivu utakmicu. Meč su bolje otvorili Beogradski ustanici koji su sa dva brza eseja poveli sa 10:0 sredinom prvog poluvremena, ali su predvođeni igračem utakmice, Vojislavom Dedićem Srpski vitezovi do odmora preokrenuli rezultat na 18:10.

Povezana vest:  SKIJANJE, Bodi Miler skratio sezonu

U nastavku, usledio je još jedan preokret – strpljivom igrom ekipa koju sa klupe predvodili Vladan Kikanović i Dalibor Vukanović postiže tri vezana eseja i stiže do prednosti od 24:22 u 72. minutu. Međutim, u poslednjih osam minuta tim selektora Vuka Popovića i Lazara Živkovića uspeva dva puta uzastopno da poentira za konačnih 32:24.

Selekcija igrača rođenih van teritorije Beograda tako je stigla tek do četvrtog trijumfa u tradicionalnim utakmicama Kupa po poreklu, momci rođeni u prestonici su ostali na sedam pobeda, dok su dva meča završena nerešenim rezultatom (2002. i 2006.). Sa po dva postignuta eseja igrači Srpskih vitezova Đorđe Stošić i Vuk Štrbac bili su najefikasniji na utakmici, ali je nagrada Budimir Tomanović – Tamba za najboljeg na terenu pripala Vojislavu Dediću.

Povezana vest:  Svečano otvoreno SP u hokeju u ledenoj dvorani Pionir

Uz veliki broj lokalnih zvaničnika, utakmici je prisustvovala i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, a veliku pomoć u samoj organizaciji Ragbi 13 federacija Srbije imala  je od donacija nekoliko firmi srpske zajednice u Australiji.

Takođe, utakmici je prisustvovao i novi trener reprezentacije Srbije, Englez Daren Higins koji će pomagati u pripremama za poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine koja se igra na jesen. Higins, čija je majka Srpkinja, izrazio je zadovoljstvo prikazanim od obe ekipe i najavio žestok rad tokom naredne nedelje u pripremama za meč sa selekcijom engleskih Lajonhartsa koji u Beograd stižu u četvrtak 23. juna.