Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da neće odustati od ključnih zahteva za vraćanje prava Rusiji, čija je Antidoping agencija suspendovana u novembru 2015. zbog učešća u sistemskom dopingu.

Rusija je odbila da prizna rezultate istrage WADA i njenog glavnog istražitelja Ričarda Meklarena, koji je otkrio sistemski doping ruskih sportista uz navodnu podršku i prikrivanje države, ali i nije dozvolila pristup uzorcima u laboratoriji u Moskvi, za koju je Meklaren naveo da je bila ključna.

Na godišnjoj konferenciji anti doping čelnika, WADA je istakla da povratak Rusije neće biti lak.

Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE, Mao Asada osvojila finalni gran pri

„To ima cenu, a ona je da moraju da prihvate (Meklarenov izveštaj)“, rekao je zamenik generalnog direktora WADA Rob Keler.

On je dodao da javno prihvatanje Meklarenovih dokaza mora da ide „sa vrha države, kako bi stvari počele da se popravljaju“.

Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle godine da „američki interesi manipulišu svetskim sportskim liderima da koriste skandale koji su osramotili Rusiju“. Predsednik WADA Kreg Ridi rekao je da je frustriran pokušajima saradnje sa Ruskim istražnim odborom, koji je zatvorio laboratoriju u Moskvi kao deo svog slučaja.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Kavčič vodi Partizan u Slohokej ligi sledeće sezone

On je naveo da su Rusiji poslata četiri pisma u poslednjih nekoliko nedelja i da nije stigao nijedan odgovor na njih.

Ridi je dodao da je šteta što, zbog ruskih vlasti, povratak Rusije dugo traje. ;

Najveći protivnici Rusije u doping skandalu, koji je počeo na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, su WADA i Međunarodna atletska federacija (IAAF). Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je pod posebnim uslovima dozvolio ruskim sportistima da učestvuju na ovogodišnjim Igrama u Pjongčangu, a po završetku tog takmičenja u Južnoj Koreji, vratio je sva prava Ruskom olimpijskom komitetu. IAAF je 2015. suspendovala Atletski savez Rusije, a ovog meseca je zapretila da će kazna ostati na snazi ako Savez ne napravi napredak do jula.

Povezana vest:  KUGLANJE, Parovi polufinala Kupa Srbije

Doping skandal nije uticao na Rusiju da organizuje Svetsko fudbalsko prvenstvo, od 14. juna do 15. jula.