60 kss dragojlovic i predsednik ksv sunjkaKUGLANJE

Obeležano 60 godina Kuglaškog saveza Srbije i 60 godina od prvog Prvenstva sveta u Beogradu 1953.

Prigodnom svečanošću u toku godišnje skupštine Kuglaškog saveza Srbije u Domu omladine u Beogradu obeleženo je 60 godina rada Kuglaškog saveza Srbije i 60 godina od prvog Šamionata sveta u kuglanju u Beogradu 10953.
Predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović uručio je u prisustvu brojnih zvanica jedan deo Plaketa, Zlatnih povelja, Povelja i Zahvalnica sportistima, sportskim radnicima, klubovima i organizacijama kao i prijateljima kuglaškog sporta za rezulatate, pregalački rad i podršku kuglaškom sportu.
Plakete su dobili Minstarstvo omladine i sporta Srbije, Sportski savez Srbije, Voda Brnjci, SP Lasta, BSP Pančevo, Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“ (Vrbas), Banja Junaković, Toza Marković – Kikinda, PD Termolektrane i kopovi Kostolac i Cveteks (Sopot), kao i klubovima koji su osvajili medalje u međunarodnim kupovima ili imaju više od pet državnih titula: Jedinstvo Novi Bečej (muškarci i žene), Pionir Subotica, Beograd, Partizan, Kordun Kljajićevo, Metalac Gornji Milanovac, Niš put, SPC Vojvodina i Crvena zvezda a Senti Visa prom je priznanje dodeljeno kao klubu koji nastavlja tradiciju kuglanja u Senti dugu 124 godine.
Zlatnim poveljama nagrađeno je 33 osvajača medalja na seniorskim šampionatima sveta i svetskim kupovima: Gorinka Erski Kovrlija, Irena Kaločai, Margit Tot, Olivera Busija Suporov, Zorica Barać, Livia Santo, Nevenka Joković, Sandra Matešić, Sanela Nović Suturović, Franja Mihajlović, Jožef Senaši, Laslo Jager, Duje Puharić, Stanko Polić, Dušan Ilić, Zdenko Pavlic, Slobodan Simić, Arpad Anatal, Jovan Ćalić, Tibor Sel, Goran Čaluković, Jovica Krstić, Goran Savić, Daniel Tepša, Vilmoš Zavarko, Goran Ostojić, Darko Lotina, Miloš Radojičić, Robert Ernješi, Igor Kovačić, Uroš Jagličić, Čongor Baranj i Arpad Boroš.
Zlatne povelje primili su na svečanosti Gorinka Erski Kovrlija koja ima ekipno zlato iz 1962. i bronzu iz 1972. dva pojedinačna srebra 1966. i 1972. i 1972. je osvojila u srebro u paru i nagrađena je toplim aplauzom, kao i kapiten srpske seniorske reprezentacije, dvostrukih šampion sveta Jovan Ćalić pojedinačni svetski prvak 1992. Povelju su primili Petar Arambašić kuglaški radnik iz Sombora nekadašnji predsednik Međunarodne kuglaške federacije i KS Jugoslavije, kao i Slavko Čule dugogodišnji sekretar KSS Srbije.
U ime Irene Kaločai Zlatnu povelju primio je predstavnik Kuglaškog kluba Kristal iz Zrenjanina. Ukupno je dodeljeno 444 priznanja koja će se uručiti laureatima na prigodnim svečanostima u njihovim klubovima ili regionalnim kuglaškim savezima i organizacijama.
Delegate je pozdravio i dr Dane Korica dugogodišni generalni sekretar Sportskog saveza Srbije i savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara i poželeo kuglašima još mnogo dobrih rezultata. Skupštini je prisustvovao i direktor Doma Omladine Marko Stojanović, koji je i predsednik Karling saveza Srbije. Karling je od 1949. do 1953. bio sa kuglanjem i boćanjem u Savezu kuglačkih sportova Jugoslavije.
U radnom delu godišnje Skupštine KSS Srbije usvojen je i izveštaj o radu i finansijskom poslovanju. Predsednik Uroš Dragojlović se posebno zahvalio na izuzetnoj podršci Ministarstvu omladine i sporta Srbije i Sportskom savezu Srbije istakavši da bez te pomoći ne bi bilo ni uspeha srpskih kuglašica i kuglaša. Skupštini je prisustvovalo 18 od 25 delegata koliko je skupštinsko telo.
Na kuglani sa četiri staze Doma JNA u Beogradu od 21. do 24. juna 1953. održano je prvo Prevenstvo sveta u kuglanju na devet čunjeva (asfalt sekcija). Muška reprezentacija Jugoslavije osvojila je prvo mesto a ženska drugo. Jelica Šincek (Jugoslavija) postala je prva šampionka sveta, dok je Jugosloven Zvonko Kružić osvojio bronzu..
U Novom Sadu 13. septembra 1953. osnovan je Kuglaški odbor Srbije. Prvi predsednik bio je dr Stanislav Grginčević iz Petrovaradina.

Povezana vest:  KUGLANJE, Radnički odneo bodove Apatinkama

U S P E S I

Od prvog Šampionata sveta 1953. u Beogradu do poslednjeg 2013. u Zalaegersegu u Mađarskoj, osvojene su 184 medalje (68 – 57 – 59) od toga seniorskih 101 (36 – 32 – 33), juniorskih 59 (23 – 19 – 17) i kadetskih 24 (9 – 6 – 9).
Od raspada Jugoslavije 1992. (SRJ, SCG i Srbija) osvojene su na Šampionatima sveta i pojedinačnim Svetskim kupovima 92 medalja (41 – 26 – 25). Seniori imaju 34 odličja (13 – 12 – 9), juniori 40 (19 – 11 – 10), kadeti 18 (9 – 3 – 6).

Šampionati sveta i svetski kupovi

Prvu u medalju u muškoj konkurenciji na Šampionatima sveta osvojio je 1953. u Beogradu Jugosloven Zvonko Kružić (bronza).
Prva šampionka sveta postala je Jelica Šincek (Jugoslavija) u Beogradu 1953.
Prvi ekipni šampion sveta u muškoj konkurenciji bila je Jugosavija 1953. u Beogradu. Sastav je bio Dujam Smoljanović, Stanko Hladnik, Vlado Martelanc, Dušan Denić, Eugen Kobal i Stanko Pogepšek. Kuglašice Jugoslavije bile su druge iza Austrijanki.
Na Šampionatu sveta u Lesnom u oktobru 2012. srpski kuglaši osvojili su osam medalja (zlato, četiri srebra i tri bronze). Zlato u kombinaciji (najkompletniji igrač šampionata, sabira se najbolji rezultat iz pojedinačnog – klasik i pojedinačnog – sprint) osvojio je sa novim svetskim rekordom Vilmoš Zavarko 953 čunja (727 pojednačno i 226 sprint), tri srebrne medalje pripale su Robertu Ernješiju – pojedinačno klasik, pojednačno – za kombinaciju i pojedinačno – sprint, srebrom se okitila i Livia Santo u pojednačnom delu – klasik. Vilmoš Zavarko se okitio sa još dve bronze pojedinačno – klasik i u sprintu a Daniel Tepša je bio „bronzani“ u sprintu. Srbija je bila najuspešnija nacija na Šampionatu sveta, ispred Hrvatske i Mađarske.
Na juniorskom Prvenstvu sveta u Baucenu u Nemačkoj u maju 2012. godine, srpski podmladak osvojio je četiri medalje – tri zlatne i srebrnu. Junori su osvojili ekipnu titulu, Robert Ernješi je postao prvak sveta pojedinačno – za kombinaciju i pojedinačno – klasik, dok je Miloš Simijonović postao pojedinačni vicešampion sveta. Pre šampionata odigran je pojedinačni pionirski Svetski kup na kome je Božidar Jurišić osvojio bronzu.
Na Šampionatu sveta u Zalaegeresegu 2013. seniorska muška reprezentacija Srbije posle dva zlata osvojila je bronzu. Igrali su Jovan Ćalić, Vilmoš Zavarko (obojica Sport, Podbrezova), Daniel Tepša, Goran Ostojić i Čongor Baranj (svi Beograd), Igor Kovačić (Crvena zvezda), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Tibor Sel i Robert Ernješi (obojica Segedin). Selektor je bio Miloš Ponjavić.
Na kadetskom Šampionatu sveta u Zalaegersegu 2013. osvojene su četiri medalje srebro Vesna Boškov (pojednačno – klasik) i Alen Kujundžić (pojedinačno –sprint) i dve bronze: ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Katarina Ljubenković i Angela Zolnai i David Lainščak (pojedinačno – sprint).
Na seniorskom i juniorskom Svetskom kupu 2013. takođe u Zalaegersegu Srbija je osvojila četiri medalje – zlato, srebro i dve bronze. Zlatom se okitio Igor Kovačić u juniorskoj konkurenciji, srebrom takođe junior Robert Ernješi, a dve bronze pripale su seniorima Danileu Tepši i Čongoru Baranju.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršeru veleslalom u Garmiš Partenkirhenu

Uspesi klubova u međunarodnim kupovima

U godini jubileja i srpski klubovi bili su uspešni, u Svetskom kupu u Banji Junaković Pionir je osvojio bronzu u ženskoj konkurenciji, dok su kuglaši Beograda bili četvrti.
Do sada, u Svetskom kupu, ženska ekipa subotičkog Pionira je 2012. bila druga, 2010. i 2103. bila treća, a 2008. i 2011. četvrta. U muškoj konkurenciji Kordun Dunav osiguranje iz Kljajićeva bio je treći 1997. u Augzburgu, a ovaj podvig ponovio je i sjajni tim Beograda „Poštanske štedionice“ 2009. u Budimpešti. Beograd je ove godine u Apatinu bio četvrti.
U Evropskom kupu, srpsko kuglanje imalo je mnogo uspeha: 2000. u Skoplju ženska ekipa novobečejskog Jedinstva osvojila je prvo mesto, muški tim Metalca iz Gornjeg Milanovca bio je drugi 2002. u Prerovu i treći u Osijeku 2003, ženski tim Pionira bio je 1997. u Hunedoari treći, dok su kuglaši Niš puta 2009. u Skoplju takođe zauzeli treće mesto.
U Kupu NBC federacije, ženska ekipa SPC Vojvodine je 2005. u Novom Sadu bila druga, baš kao i muški tim Beograd „Poštanska štedionica“ 2007. u Augzburgu i muški tim Partizana 2012. u Banjaluci. Muški tim Jedinstva iz Novog Bečeja je 2002. u prvom Kupu NBC u Škopauu u Nemačkoj zauzeo treće mesto.

Povezana vest:  ŠAH, MEĐUNARODNI OPEN TURNIR ŠK BOSNA U SARAJEVU, Sjajni Kovačević

Đerdan od 11 svetskih pojedinačnih titula

Od 1992. kuglaši sa ovih prostora osvojili su 11 seniorskih pojedinačnih svetskih titula – dve 1992. u Bratislavi: Zdenko Pavlic ( pojedinačno i za kombinaciju), dve 1996. u Pragu: Dušan Ilić (pojedinačno) i par Dušan Ilić i Zdenko Pavlic , jedna 2002. u Osijeku: Jovan Ćalić (pojednačno), jedna 2005. u Novom Sadu: Arpad Antal (pojednačno – sprint), jedna 2006. u Skolju: Arpad Antal (pojednačno za kombinaciju), jedna 2008. u Banja Luci: miks par Zorica Barać i Vilmoš Zavrako, dve 2010. u Ricingu: Vilmoš Zavarko (pojednačno i za kombinaciju) i jedna 2012. u Lesnom: Vilmoš Zavarko (za kombinaciju).
U juniorskoj konkurenciji osvojeno je devet titula – dve 2005: Vilmoš Zavarko u kombinaciji i par Gavra Ćosić – Vilmoš Zavarko, tri 2008: Vilmoš Zavarko (pojedinačno i za kombinaciju) i par Miloš Radojičić- Vilmoš Zavarko, dve 2010: Vilmoš Zavarko (za kombinaciju) i tandem Vilmoš Zavarko – Robert Ernješi i dve 2012: Robert Ernješi (pojednačno i za kombinaciju).
Kadeti imaju četiri svetske titule -1998: Arpad Anatal (pojednačno), dve 2006: Vilmoš Zavarko (za kombinaciju) i par Vilmoš Zavarko – Zoran Pavlic i 2011: Robert Ernješi (za kombinaciju).
Sa Svetskih kupova, Robert Ernješi ima tri titule (dve kadetske 2010. i 2012. i juniorsku 2011), Livia Santo jednu titulu (juniorsku 2011), jednu Vilmoš Zavarko (juniorsku 2009), jednu Arpad Boroš (seniorska 1994.) i jednu Igor Kovačić (juniorsku 2013)
U ekipnoj konkurenciji seniori bili su dvostruki šampioni sveta (2009. i 2011), kao i juniori (2010. i 2012).
Pre 1992. u šampionskim ekipama Jugoslavije na Prvenstvima sveta od kuglašica i kuglaša sa ovih prostora igrali su Dušan Denić (1953), Gorinka Erski Kovrlija (1962), Jožef Senaši (1976), Margit Tot (1984. i 1990), Olivera Busija Suporov (1988. i 1990).