Kuglanje

KUGLAŠKI KLUB SMEDEREVO PROSLAVIO 50 GODINA RADA

Beskućnici pola veka !

 

kyglanje_smederevoKuglaški klub Smederevo obeležio je lep jubilej, 50 godina uspešnog rada i na prigodnoj svečanosti restoranu „Kraljev dvor“ u Smederevu u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, podeljena su i priznanja i zahvalnice igračima, stručnjacima, sportskim radnicima,  predstavnicma lokalne samuoprave, medija i sponzora povodom zlatne godišnjice.

– Smederevo je grad sporta i među sportskim kolektivima visoko mesto po rezultatima, ali i upornosti članova da opstanu u veoma teškim okolnostima zauzima Kuglaški klub  Smederevo – istakao je gradonačelnik Predrag Umčević. – Ali, dobro čini, dobro će ti se i vratiti i nadamo se da će posle pola veka kuglaški klub konačno dobiti krov nad glavom i kuglanu. Ustupili su kuglaši deo svog objekta i on je srušen za potrebe Univerzijade i izgradnju nove hale gde je planirana i kuglana. Imamo obavezu da im pomognemo da se skuće…

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Početak Cefl lige: Vukovi Beograd – Ljubljana Silverhouks u subotu, 9. aprila na Adi Ciganliji u 16 časova

Ugledne goste, među kojima su bili i predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, generalni sekretar Vojko Pavlović, predsednik Takmičarske komisije Miloš Mitrović i predsednik Disciplinske komisije Milan Ostojić, pozdravio je predsednik kluba Dragan Spasić, kome je Uroš Dragojlović predao i specijalnu plaketu KS Srbije povom jubileja.

– Posebno nam je drago što je naša godišnjica pala u godini kada je Srbija postala šampion sveta uz ekipni svetski rekord, a Vilmoš Zavarko je dva puta obarao seniorski pojedinačni svetski rekord i čak tri puta juniorski – naglasio je Spasić.

Predsednik KSS Uroš Drahgolović je čestitao kuglašima Smederva jubilej, poželevši da što pre dobiju novu kuglanu i obećao da će na otvarnju gostovati i šampioni sveta!

O istorijatu kluba govorio je potpredsednik Dragan Rogan. Kuglaški klub Radnik, koji je kasnije dobio ime Smederevo,  osnovan je 1959.  i imao je jednu stazu sa betonskom podlogom a igralo se drvenim kuglama. Prvi sekretar bio je Srećko Mirković, koji je kasnije, od 1964. do 1966. bio i predsednik.

Povezana vest:  BOB, Rađenović: Očekujem mesto među 10 najboljih

– Od počeka, kuglaši su morali da, zbog loših uslova, igraju utakmice u Kovinu, Pančevu i Kostolcu – rekao je Rogan. – Tek 1983. Smederevo je dobilo tri automatske staze uz veliku pomoć Saveza sportova opštine Smederevo koji je i danas veliki oslonac klubu.  Međutim, kratko su igrali na svojim stazama, propisi su se promenili, morali ste da imate četiri staze za odigravanje zvančnih ligaških utakmica i tako nove seldbe i bili su bili domaćini u Beloj Crkvi, na Adi Ciganilji, u Pančevu, Kostolcu…

Međutim, klub se nikda nije ugasio i postizali su i odlične rezultate. Juniori su sa kraja osamdesetih osvojili i titulu državnog šampiona, bili dva puta prvaci Srbije  a i ženska ekipa je beležila uspehe. U poslednjoj deceniji prošlog veka, kuglaši Smedereva su najveći uspeh zabeležili u sezoni 1998. – 1999.kada su bili prvaci Prve lige Srbije. Sada su, u u jesenjem delu u Prvoj ligi Srbije – Centar na trećem mestu.

Povezana vest:  Atina u znaku Srbije i srpskih sportista

– Kada dobijemo kuglanu, obećavamo da ćemo za dve – tri sezone ući i u Super ligu Srbije – dodao je Dragan Rogan.- Mislim da je i interes grada da naš klub nastavi da traje i afirmiše smederevski sport.

Priznanja povodom 50 godina rada, a jedno je pripalo i Kuglaškom savezu Srbije, uručivali su, uz  predsednika Dragana Spasića i potpredsednika Dragana Rogana i sadašnji sekretar Božidar Milojković i članovi Upravnog odbora kluba Jovan Jovanović i Goran Lazić.  Svečanosti su prisustvovali, pored gradonačelnika Predraga Umčevića, i zemenik gradonačelnika dr Jasna Avramović, potpredsednik Skupštine grada Branče Stojanović, načelnik okruga Momir Radojković, predsednik Sportskog saveza Smedereva Vlada Milosavljeić kao i brojni nekadašnji asovi smederevskog sporta i kuglanja, ugledni privredici i prijatelji kuglaškog sporta.