Trenerska fudbalska vrteška

Ako se izuzme letnja pauza, kraj prvog dela sezone idealno je vreme da klubovi promene trenere čijim su učinkom nezadovoljni. U tu grupu svrstao se i Udineze, čiji su se čelnici zahvalili na saradnji Pasqualeu Marinu. Sedam poraza u poslednjih deset mečeva Serije A koštali su posla stručnjaka koga je na klupi nasledio Giovanni De Biasi, bivši predvodnik Torina. Tim s Friulija od zone ispadanja deli samo pet bodova. Marino je na klupi proveo dve i po sezone. De Biasi je bio bez angažmana u proteklih godinu dana s obzirom da je otkaz u Torinu dobio u decembru 2008.

 

Četiri poraza zaredom u kombinaciji s činjenicom da Nirnberg u tim mečevima nije postigao ni gol, učinili su upravu nestrpljivom. Zato je treneru Michaelu Oenningu uručen otkaz. Povratnik u društvo najboljih završio je prvi deo sezone na pretposlednjoj poziciji. Eningove zasluge, a stručnjak je preuzeo tim u avgustu 2008. i vratio je Nirnberg u elitu posle jedne sezone, brzo su zaboravljene. Predsednik Franz Schäfer nije pobegao od fraza kojima se služe i njegove kolege iz drugih klubova:

Povezana vest:  Riberi: Bundesliga najjača na svetu

– Posle dugotrajnih razgovora i analiza odlučili smo se na prekid saradnje s Oenningom. Veoma nam je žao zbog svega. Nismo ušli u sezonu s namerom da menjamo trenere već da sačuvamo bundesligaški status.

 

Hugo Sanchez je razrešen dužnosti u Almeriji. Ekipa iz Andalusije je protiv Espanjola pretrpela i osmi poraz ove sezone. Nekadašnji meksički internacionalac tako je proveo manje od godinu dana na klupi Almerije. Nije mu pomogla ni činjenica da je odveo ekipu do opstanka u prošloj sezoni. U tekućem šampionatu njegove izabranike od zone ispadanja deli samo bod, a tim je eliminisan i iz Kupa Kralja posle poraza od drugoligaškog Erkulesa. Iz Almerije je saopšteno:

Povezana vest:  Stramaćioni: Neću da rizikujem sa Snajderom

– Hvala Hugu Sanchezu na ispoljenom profesionalizmu, napornom radu i predanosti. Osetili smo da je nepopularna odluka neophodna kako bi se tim prenuo.

 

Vest da je Ankaragudžu dobio novog trenera svakako ne bi bila senzacionalna da petnaestoplasirani tim Turske nije preuzeo Roger Lemerre. Do promene je došlo posle tri uzastopna neuspeha. Lemerre je idejni tvorac uspeha Francuske na Evropskom prvenstvu 2000, a s državnim timom je godinu dana kasnije osvojio i Kup konfederacija. Potom je šest godina radio sa selekcijom Tunisa i znatno kraće u Maroku. Bez posla je bio od jula, a prvo iskušenje očekuje ga 24. januara protiv Dijarbakira. Lemerre je prokomentarisao potpisivanje šestomesečnog ugovora:

Povezana vest:  Damjanović novo pojačanje Jagodine

– Ankara je velika prestonica u kojoj sam već dvaput boravio. Ankaragudžu ima na raspolaganju dobre uslove za rad. Svestan sam nadmetanja s Istanbulom i učinićemo sve da budemo uspešni. Trenutno smo bliži dnu tabele, ali ćemo se oporaviti i popraviti plasman.

Lemerreu, koji bi u slučaju da obe strane budu zadovoljne mogao da produži ugovor za dodatnih godinu dana, u radu će pomagati Umit Ozat, nekadašnji defanzivac Turske i Fenerbahčea.