k_miks

KUGLANJE, SP 2012
Srpski miks zaustavljen u osmini finala na SP
 
Srpski miks Marija Kresović – Čongor Baranj zaustavljen je u utakmici za plasman među osam na Šampionatu sveta u kuglanju u Lesnom u Poljskoj od hrvatskog tandema Ana Bacan – Mario Mušanić. U setovima je bilo 1:1 (148:146 i 150:152) i odlučivale su dodatne kugle (po jednu bacaju kuglaš i kuglašica u pune). U prvoj seriji Marija Gajin je oborila sedmicu, Čongor Baranj šesticu, ukupno 13 čunjeva, a  isti učinak imao je i hrvatski par pa je usledila druga serija. Marija Gajin je prvim hicem oborila tri čunja, Ana Bacan šest, Čongor Baranj je potom srušio šest čunjeva, ukupno devet, Mušanić – devet (ukupno 15) i hratski miks je otišao u  četvrtfinale.
Marija Kresović i Čongor Baranj su u  meču za ulazak među 16 savladali sa 2:0 u setovima (152:146 i 146:137)  nemački par Korina Kestner – Bernd Klajn.
Drugi srpski miks Zorica Barać – Uroš Jagličić izgubio u 16-tini finala  sa 2:0 (139:132 i 141:139) od estonske kombinacije Heret Ots – Marko Abel.
U miksu kuglaš i kuglašica neizmenično „bacaju“ po jedan hitac, 15 u pune i 15 u „čišćenje“. Igra se u dva seta od po 30 hitaca. Ukoliko je 1:1 u setovima, bacaju se po dve dodatne kugle (kuglaš i kuglašica). Po jedna „zlatna kugla“ sa igra za pobedu u setu, ako je rezultat isti.
Šampionsku titulu osvojio je hrvatski miks Ana Bacan – Mario Mušanić pobediši tek posle dodatnih kugli mađarsku kombinaciju Nora Sajerman – Norbert Kiš. U setovima je bilo 1:1, u prvoj dodatnoj seriji bilo je 16:16 (Kiš devet, Sajerman sedam, Bacan sedam, Mušanić devet), a u drugoj  9:15 za Hrvatsku (Sajerman šest, Kiš tri, Bacan sedam, Mušanić osam).
Bronze su pripale Marijani Liović i Matku Bulki (Hrvatska) i Tomasu Pasijaku i Ljubica Listoferovoj (Slovačka).
Povezana vest:  KUGLANJE, Kuglašice Putara iz Niša odnele bod SPC Vojvdini u 15. kolu Super lige Srbije