reprezentacija_juniori_2010AMERIČKI FUDBAL
Orlići u finalu
Juniorska reprezentacija Srbije u američkom fudbalu, danas je savladala favorizovanu reprezentaciju Velike Britanije rezultatom 13:12.
U veoma neizvesnoj utakmici, pred prepunim tribinama u Kragujevcu, Orlići su uspeli da izbore mesto u finalu turnira. Odlična odbrana našeg tima uspela je da zaustavi napad Britanaca koji nije imao puno uspeha. Postavka i igra odbrane Srbije protiv trčanja je bila odlična, sve do pred kraj treće četvrtine kada se je igru zboh povrede napustio DL Ivan Beloica. Ali i pored toga tokom utakmice odbrana je uspela da isforsira nekoliko famblova i većinu lopti da pokupi. Srpski napad, predvođen sa dva kvorterbeka Vojislavom Milenkovićem i levorukim Strahinjom Stepovićem je solidno odigrao, ali se i vidi da može mnogo bolje, nekoliko loših snepova i nekoliko puta postavljanje nelegalnih formacija u prve dve četvrtine ukazivale su više na tremu, nego na neosporan kvalitet napada. Oba kvorterbeka su trčeći nekoliko puta uzimali nove daunove i tako osvajali teren.
LB Nemanja Lazarevic zaustavlja Britanskog trkacaOrlići su poveli hvatanjem WR Stanka Kasalovića nakon pasa od stane QB Strahinje Stepovića, sa preko 25 jardi i rezultat je bio 6:0. To su bili prvi ikada zabeleženi poeni za juniorsku reprezentaciju Srbije. Popularni Lavovi su izjednačili u drugom poluvremenu trčanjem. Ipak, u samoj završnici meča, reprezentativci Srbije su uspeli da ponovo poentiraju i to zahvaljujući trčanju RB Marka Bakovića za oko 25 jardi, nakon dodavanja QB Vojislava Milenkovića. Ekstra poen Đorđa Topalovića je bio uspešan i rezultat je bio 13:6. Britanci su uspeli da ponovo poentiraju izvanrednim hvatanjem pasa za 25 jardi. Nakon toga, pokušali su pasom pretvaranje za dva poena ali je sjajni DB Ivan Radojičić osujetio nameru rivala, presekao pas i time stavio tačku na meč. Nakon toga Ostalo je još nešto više od jednog minuta do kraja utakmice, koje je srpski napad iskoristio za izvođenje dva uzastopna naildown QB Strahinje Stepovića. Semafor je na kraju pokazao 13:12 u korist Srbije.
Naša reprezentacija će u nedelju, na istom stadionu sa početkom od 15 časova, odigrati finalnu utakmicu protiv reprezentacije Holandije koja je u Kragujevcu savladala Češku rezultatom 14:7.
Neposredno pre utakmice Savez američkog fudbala Srbije – SAFS je organizovao ceremoniju svečanog otvaranja, na kojoj su se obratili zvaničnici Evropske federacije američkog fudbala – EFAF i Grada Kragujevca koji je podržao organizaciju ovog turnira. Defile igrača Srbije, Holandije, Češke i Velike Britanije publika je oduševljeno pozdravila pravceći tokom otvaranja i kasnije same utakmice sjajnu atmosferu na stadionu.
Današnjoj utakmici je prisustvovao Niclas Carlson, skaut Svetske federacije američkog fudbala – IFAF  koji je i ujedno i kondicioni trener Tima Sveta. U saradnji sa Srđanom Ćosićem, koordinatorom za Tim Sveta za Srbiju i ujedno koordinatorom juniorskih programa SAFS, Carlson je skautovao igrače za Tim Sveta koji ce početkom 2011. godine odigrati utakmicu sa juniorskom reprezetacijom SAD u Americi. Ćosić nakon današnje utakmice kaže da se u obe reprezentacije mogu naći kandidati za ulazak u Tim Sveta, da je bilo igrača koji su se danas posebno istakli u srpskom timu, ali da će skaut Carlson konačnu odluku doneti nakon dodatnih kosultacija sa stručnim štabovima svih reprezentacija i završetka turnira u nedelju 22. avgusta.
Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Propustio finale pošto je bio nedostupan