XIV_sednica_Predsednistva_OKS14. SEDNICA PREDSEDNIŠTVA OKS

 

U Olimpijskom komitetu Srbije danas je održana četrnaesta sednica Predsedništva OKS kojom je presedavao Vlade Divac, predsednik OKS.

Na početku sednice predsednik Divac obavestio je članove Predseništva o tragičnom događaju, smrti Amara Garibovića, reprezentativca Srbije u biatlonu koji je prethodnog dana poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj. Amar Garibović bio je član Olimpijskog tima Srbije koji je ove godine predstavljao našu zemlju na Olimpijskim igrama u Vankuveru, a prethodnog vikenda učestvovao je na međunarodnom FIS takmičenju u roler skijanju u hrvatskom Oraslavlju, gde je osvojio srebrnu medalju.

Nakon minuta ćutanja Predsedništvo je započelo rad prema tačkama dnevnog reda.

Po usvajanju zapisnika sa prethodne sednice, šef misije Olimpijskog tima Srbije na prvim Olimpijskim igrama mladih, Branislav Jevtić podneo je izveštaj sa Igara. Prof. Jevtić je naznačio da je ovo samo prvi od ukupno tri izveštaja, jer će u narednom periodu Predsedništvu biti predstavljen i medicinski i stručni izveštaj, pošto zdravstvena i komisija za programska pitanja budu ocenile izveštaje medicinskog tima i stručne izveštaje saveza.

Povezana vest:  BADMINTON, Novi Sad odbranio titulu, u Kruševcu 12. maja održano Ekipno prvenstvo Srbije za mešovite timove

Predsednik Divac i Šef Misije istakli su zajednički pozitivan stav po pitanju organizacije zajedničkih priprema tima. Olimpijski tim Srbije imao je zajedničke desetodnevne pripreme na Bledu pre odlaska na Prve olimpijske igre mladih u Singapuru. Ove pripreme u velikoj meri doprinele su zajedništvu Tima, ali i postignutim rezultatima.

Predsedništvo je zaključilo da je ovakav vid zajedničkog rada ispravan put koji treba primenjivati na dalje i kada su u pitanju seniorski Olimpijski timovi.

Povezana vest:  KUGLANJE, Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi šampioni sveta, Milinković i Simijonović vicešampioni!

Predsedništvo je ocenilo uspešnim učešće Olimpijskog tima Srbije u Singapuru jer su pored tri osvojene medalje, zlatne košarkaša i srebrne i bronzane, plivača Velimira Stjepanovića sportisti Srbije učestvovali u borbi za medalje u odbojci, džudou, veslanju – dvojac bez kormilara i atletici u troskoku.

Predsednik OKS informisao je članove Predsedništva o aktivnostima u oblasti sportske diplomatije za vreme boravka na Olimpijskim igrama mladih. Predsednik OKS Vlade Divac, generalni sekretar Đorđe Višacki i ministarka Omladine i sporta Republike Srbije su pored susreta sa predsednikom MOK Žakom Rogom imali niz susreta sa čelnim ljudima nacionalnih olimpijskih komiteta i međunarodnih sportskih federacija.

Na 14. sednici Predsedništvo je usvojilo programe OKS za 2011. godinu, koji se tiču takmičenja OKS u 2011., programa finansiranja kategorisanih pojedinaca i timova za London 2012. i projektnog upravljanja i razvoja sportova sa olimpijskom tradicijom.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Gruger ozbiljno povređen tokom treninga u Kicbilu

Predsedništvo je informisano o raskidu Ugovora o programu finansiranja sa sportistima Lukom Rujevićem i Kristijanom Friosm, kod kojih su evidentirani doping prekršaji, a koji su bili u programu Olimpijskih priprema London 2012. Povodom konstatovanog problema doneta je odluka da se izradi projekat Anti doping politike OKS.

Predsedništvu je predstavljen predlog sporazuma o saradnji sa NOK-om Kube koji će biti potpisan u narednom periodu. Ova saradnja bi u mnogome trebalo da doprinese  unapređenju pre svega atletike u Srbiji, s obzirom da su pre svega potrebe ovag saveza bile osnov za uspostavljanje konkretne saradnje sa stručnjacima u ovoj oblasti na Kubi.