sahŠAH OLIMPIJADA

Šahisti izgubili od Rusije, šahistkinje blistaju

 

U drugom kolu šahovske Olimpijade, koja se održava u Hanti Mansijsku u Rusiji, muška reprezentacija Srbije izgubila je od prvog tima Rusije rezultatom 3:1, dok su naše šahistkinje savladale Meksiko sa 4:0.

Voljom žreba, šahisti su već na startu morali da se sastanu sa glavnim favoritom za zlatnu medalju, ali je to možda i bolje, nego da su igrali protiv Rusije u finišu, kada svaki poraz ekipu definitivno udaljava od vrha.

Nikola Sedlak na prvoj i Bojan Vučković na drugoj tabli nisu mogli da pruže jači otpor najboljim ruskim velemajstorima, ali su Ivan Ivanišević i Robert Markuš bez većih problema izjednačil pozicije i osvojili po pola poena.

Šahistkinje su ostvarile još jednu maksimalnu pobedu. Podmlađena ekipa Srbije, koju predvodi iskusna Nataša Bojković, protiv Meksika je ponovila izvanrednu igru iz prvog kola i najavila velike mogućnosti.

Posebno imponuje velika borbenost naših šahistkinja, koje su se uporno borile za svakih pola poena i kada je meč bio dobijen. Bojković je tako morala do 89. poteza da slama otpor uporne Meksikanke, koja je, doduše, poslednjih dvadesetak poteza igrala u beznadežnoj poziciji.

U trećem kolu šahisti će sutra imati lak posao, jer će im protivnik biti nacionalna selekcija Farskih Ostrva, dok će šahistkinje igrati protiv Češke.

Rezultati:

Rusija 1 – Srbija 3:1

Vladimir Kramnik – Nikola Sedlak 1:0 (48)

Bojan Vučković – Aleksandar Griščuk 0:1 (35)

Peter Svidler – Ivan Ivanišević remi (17)

Robert Markuš – Vladimir Malahov remi (58)

Srbija – Meksiko 4:0

Nataša Bojković – Jadira Ernandes 1:0 (89)

Alehandra Gerero – Anđelija Stojanović 0:1 (46)

Marija Rakić – Lorena Mendosa 1:0 (30)

Danijela de la Para – Jovana Erić 0:1 (44)

Povezana vest:  SKI-LETOVI, Štoh slavio na kraju sezone, Mališ se bronzom oprostio