sahŠAH, OLIMPIJADA

 

Dobre igre srpskih selekcija

 

U šestom kolu šahovske Olimpijade, koja se održava u Rusiji, muška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Čilea rezultatom 3:1, dok su naše šahistkinje protiv Bugarske igrale nerešeno 2:2.

U duelu protiv Čilea, šahisti su opravdali ulogu favorita i ostvarili četvrtu pobedu na olimpijskom turniru, koja ih je sasvim približila „gornjem domu“. Akeksandar Kovačević i Ivan Ivanišević su savladali svoje protivnike, dok su Nikola Sedlak i Robert Markuš remizirali.

Tako je naša muška selekcija u drugu polovinu takmičenja ušla sa očekivanim rezultatom i u poslednjih pet kola imaće prliku da izbori bolji plasman od 21. mesta, koje zauzima po prosečnom rejtingu.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Olimpija gostuje u Pioniru

Posle šestog kola, šahisti su 33. sa osam bodova, koliko ima i ekipa Češke na 21. mestu, a sutra će u sedmom kolu biti favoriti u meču protiv Slovenije.

Šahistkinje su imale težak meč protiv Bugarske, koja je kao 12. po rejtingu pet mesta bolje rangirana od našeg tima. Ceo poen je osvojila Irina Čoluškina, Nataša Bojković i Anđelija Stojanović su remizirale svoje partije, dok je Marija Rakić izgubila.

Posle jednog osvojenog boda, šahistkinje su ostale na desetom mestu sa devet bodova, a imale su sreću prilikom žreba, jer će im naredni protivnik biti Švajcarska, koja po rejtingu zauzima 46. poziciju.

Povezana vest:  Sportske radionice za mlade u Novom Sadu

Biće to lepa prilika da se naše najbolje šahistkinje pobedom sasvim približe vodećim selekcijama.

Na muškom turniru posle šestog kola u vođstvu su Ukrajina, Jermenija i Gruzija sa po 11 bodova, a sa bodom manje prate ih prva i druga selekcija Rusije, SAD, Poljska, Azerbejdžan i Mađarska.

Na turniru šahistkinja, vodi prva ekipa Rusija sa 12 bodova, jednim više od drugoplasirane Mađarske. Po 10 bodova imaju Gruzija, Ukrajina, Kina i Indija, a potom slede Rumunija, SAD, Jermenija, Srbija, Rusija 2, Nemačka, Bugarska, Hrvatska i Slovenija sa po devet bodova.

Povezana vest:  Besplatne sportske aktivnosti za mlade na Adi Ciganliji

Srbija – Čile 3:1

Nikola Sedlak – Ivan Morović remi (17)

Rodrigo Vaskes – Aleksandar Kovačević 0:1 (49)

Ivan Ivanišević – Havijer Kampos 1:0 (65)

Eduardo Arančibira – Robert Markuš remi (64)

Bugarska – Srbija 2:2

Antoaneta Stefanova – Nataša Bojković remi (31)

Irina Čoluškina – Margareta Vojska 1:0 (51)

Adrijana Nikolova – Anđelija Stojanović remi (55)

Marija Rakić – Marija Velčeva 0:1 (37)