EkOlimpijada logo“EkOlimpijada Srbije” 1. oktobra  u Nišu

EkOlimpijada Srbije, akcija kojom se Olimpijski komitet Srbije priključio projektu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja “Očistimo Srbiju”, posle Subotice, Kosjerića, Stragara, Petrovca na Mlavi, Bora i Novog Sada stiže i u Niš.

Na poziv grada Niša, u kojem je početkom godine, održana izložba “Vek igre – 100 godina Olimpizma”, u petak, 1. oktobra održaće se i sedma po redu “EkOlimpijada Srbije 2010”.

Promovisanje univerzalnih olimpijskih vrednosti pre svega kod dece i mladih, je osnovni cilj “EkOlimpijade”. Nizom radionica i dešavanja, kroz druženje i igranje, uz prisustvo sportista koji svojim ličnim primerom deci skreću pažnju na važnost bavljenja sportom i neophodnost očuvanja životne sredine, ovom akcijom se na neposredan način propagiraju one olimpijske vrednosti koje se ne tiču samo sportskih takmičenja i vrhunskih sportskih rezultata.

Povezana vest:  Zrenjanin gradi golf centar

Promoterka Niške EkOlimpijade je naš proslavljeni strelac, Lidija Mihajlović, dva puta učesnik Olimpijskih igara i prošlogodišnja pobednica Svetskog kupa.

U EkOlimpijskom igralištu (Trg oslobođenja, 13 časova) deca će kroz druženje i igru učiti o istoriji olimpizma i Olimpijskih igara, o tome kako se sportski navija, poštuje protivnik i kako se peva himna, a posebno će se baviti neophodnošću zaštite životne sredine i time koliko je ona važna za zdravlje svih nas.

Povezana vest:  Održana 15. Sednica predsedništva OKS

 

Nakon EkOlimpijskog igrališta, u 14.45 će biti organizovan turnir u EkOlimpijskom fudbalu čiji je glavni cilj razvijanje svesti o fer pleju i koreknosti svih učesnika.

 

Na ARCTOS radionici (Galerija „Srbija“, Trg oslobodjenja, od 13 časova) tema će biti zajednička borba protiv svake vrste diskriminacije (polne, rasne, nacionalne…)

 

Po okončanju radionica (završetak programa je predviđen za 16.15) predsednik OKS Vlade Divac, gradonačelnk Niša, Miloš Simonović i Lidija Mihajlović, naš proslavljeni strelac, dodeliće svim učesnicima EkOlimpijade diplome za uspešno razvijen EkOlimpijski duh.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER 2010, Felix Loch postao najmlađi olimpijski šampion u sankanju