sah_olimpijada_muskarciŠAH, OLIMPIJADA

 

Šahisti 33, šahistkinje 26. na Olimpijadi

 

U poslednjem kolu šahovske Olimpijade, muška reprezentacija Srbije izgubila je od Holandije 3:1 i zauzela 33. mesto, a istim rezultatom šahistkinje su poražene u duelu sa trećom ekipom Rusije, pa su takmičenje završile na 26. poziciji.

Poraz šahista mogao je da se očekuje, jer su Holanđani objektivno jači, a šahistkinje su prvi put podbacile i izgubile od tim od kojeg su bolje.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Fišbaher trijumfovala u Kran Montani

Na taj način su obe naše selekcije neuspešno završile takmičenje i zauzeli mesta koja su dosta ispod njihove startne pozicije određene na osnovu prosečnog rejtinga.

U muškoj konkurenciji zlatnu medalju je osvojila Ukrajina, jedina selekcija koja nije doživela poraz Sa osam pobeda i tri nerešena rezultata Ukrajinci su sakupili 19 bodova, bod više od prve ekipe Rusije, koja je po rejtingu bila prvi favorit. Bronzana medalja je pripala Izraelcima, koji imaju 17 bodova.

Povezana vest:  Bah: Optužbe o organizovanom dopingu "prenaduvane"

U konkurenciji šahistkinja, zlato je pripalo prvoj ekipi Ruisje, koja je zabeležila svih 11 pobeda i takmičenje završila sa maksimalna 22 boda. Srebrna medalja pripala je Kini, koja ima 18 bodova, a bod manje ima Gruzija, kojoj je pripala bronzana medalja.

Holandija – Srbija 3:1

Luk van Veli – Nikola Sedlak 1:0 (57)

Povezana vest:  ŠAH, Savez nema predsednika!

Aleksandar Kovačević – Ervin Lami remi (27)

Aniš Giri – Bojan Vučković remi (67)

Ivan Ivanišević – Danijel Stelvagen 0:1 (58)

Rusija 3 – Srbija 3:1

Baira Kavanova – Nataša Bojković 1:0 (51)

Irina Čoluškina – Svetlana Bezgotova 0:1 (65)

Jekaterina Kabanova – Anđelija Stojanović 1:0 (42)

Marija Rakić – Ajsila Jakupova 1:0 (46)