ministarka_trimMarković:Smanjen broj incidenata na utakmicama za 20 odsto

 

Broj incidenata i izvršenih krivičnih dela na utakmicama od maja prošle godine do danas smanjen je za 20 odsto, a broj prekršaja za 10 odsto, izjavila je danas ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić Marković.

-Prema izveštaju MUP-a, prošle godine izvršeno je 326 krivičnih dela, a ove godine taj broj iznosi 254 – rekla je Samardžić Marković na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu u Vladi Srbije.

Na sednici Saveta ocenjeno je da je jedan od problema za realizaciju utakmica i infrastruktura stadiona, jer neki od njih nemaju ni upotrebnu dozvolu, a neki ni odgovarajuće službene prostorije.

Povezana vest:  BADMINTON, VIII KUP NOVOG SADA, Igor Bjelan najbolji

Samardžić-Marković je istakla da je Savet pohvalio ponašanje navijača na fudbalskim utakmicama Crvena Zvezda – Slovan i Partizan-Arsenal u Beogradu, kao primere uzornog i ispravnog navijanja.

Prema njenim rečima, na sednici se razgovaralo i o zdravstvenom stanju navijača Partizana Dragana Glamočeka, koji je povređen u tuči pre početka fudbalske utakmice Anderlehta i Partizana u Briselu.

-U saradnji sa ministarstvima omladine i sporta i unutrašnjih poslova preduzete su mere da se taj događaj dalje analizira, na osnovu čega je konstatovano da je do sukoba došlo između navijača Partizana i građana Brisela, a ne navijača Anderlehta – navela je ministarka.

Povezana vest:  Udovičić: Pokazali smo da smo sportska nacija

Ona je kazala da su navijači FK „Anderleht“ uputili pismo izvinjenja policiji Srbije za incident koji se dogodio u Briselu, u kojem su, kako je navela, preuzeli krivicu na sebe.

Samardžić-Marković je rekla i da je Savet konstatovao da je FK „Partizan“ radikalno popravio sliku iz 2007. godine, kada je zbog ponašanja navijača bio isključen iz evropskih takmičenja.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Partizan i Crvena zvezda od sutra u borbi za titulu

Ona je dodala da se na sednici Saveta raspravljalo se i o izveštajima Košarkaškog saveza Srbije o tuči košarkaša na turniru u Atini, Fudbalskog saveza Srbije o nasilju i o kaznama za vršenje nasilja i Fudbalskog kluba „Partizan“ o događajima pre utakmice u Briselu i mere za sprečavanje nasilja povodom utakmica u Ligi šampiona.

Savet za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu zadužio je ministarku omladine i sporta da u ime Srbije, iduće sedmice, u Savetu Evrope pokrene promenu Konvencije o borbi protiv nasilja na fudbalskim utakmicama, koja je stara 25 godina.