sahŠAH VESTI

Kovačević pobednik Memorijala Bora Kostić

 

Novosadski velemajstor, srpski reprezentativac Aleksandar Kovačević pobednik je 16. „Memorijala Bora Kostić“, koji je danas završen u Vršcu. Kovačević je osvojio šest poena iz 10 kola i bez poraza osvojio prvo mesto zahvaljujući dodatnim kriterijumima s obzirom na to da je šest poena osvojio i beogradski velemajstor Ivan Ivanišević.

Povezana vest:  Iranac Firuzja (16) dobio Karlsena u finalu Benter blic kupa

Najbolje rangirani srpski igrač na FIDE listi, Ivanišević je poražen u susretu sa državnim prvakom, subotičkim velemajstorom Nikolom Sedlakom, ali je imao tri pobede i šest remija, dok je Kovačević imao dve pobede i osam remija.

Plasman ostalih takmičara: Nikola Sedlak 5,5 poena, Vladislav Nevednićy (Rumunija) 4,5, Vasil Spasov (Bugarska) i Boban Bogosavljević (Vršac) po četiri poena. Sve partije poslednjeg, 10. kola danas su završene remijem: Kovačević – Nevednići, Ivanišević – Spasov, Sedlak – Bogosavljević.

Povezana vest:  Borovčanin i Kou o strategiji razvoja srpskog sporta

Na „Memorijalu Bora Kostić“ učestvovalo je šest velemajstora, a igran je po dvokružnom Bergerovom sistemu (svako sa svakim dva puta). Bora Kostić (1887-1963) rođen je u Vršcu i bio je jedan od prvih srpskih i jugoslovenskih šahovskih velemajstora.