Broje se poslednji dani do 52. svetskog prvenstva u streljaštvu, koje će u nedelju 2. septembra početi u Čangvonu (Južna Koreja).

Srpski reprezentativci u Čangvon stižu u grupama, a najveća grupa, u kojoj su skoro svi seniori i veći deo stručnog štaba je u nedelju otputovala u Južnu Koreju. Našu zemlju će u Čangvonu predstavljati 14 strelaca – 13 seniora i jedan junior.

– Okosnicu selekcije čine iskusni strelci, ali tim je znatno podmlađen. Petoro naših reprezentativaca će debitovati na Prvenstvu sveta u seniorskoj konkurenciji: Sanja Vukašinović, Dragana Todorović, Marija Malić, Lazar Kovačević u takmičenjima puškom i Duško Petrov pištoljem. Pritom, Vukašinovićevoj i Kovačeviću je ovo prva seniorska sezona, a Malićeva je još uvek juniorka  – kaže šef stručnog štaba i selektor za pušku Dragan Donević.

Iz Čangvona se kreće ka Tokiju, jer na 52. prvenstvu sveta će se deliti prve kvote za Olimpijske igre 2020.  Vlasnici kvota nisu strelci koji ih izbore, već nacionalni olimpijski komiteti i streljački savezi.

– Svetsko prvenstvo je za strelce po mnogim aspektima jače od Olimpijskih igara, možda čak i najteže takmičenje. Streljaštvo je jedini pojedinačni sport u kome se Svetska prvenstva održavaju na svake četiri godine, a ne u kraćem vremenskom periodu. Svaka zemlja ima pravo da prijavi po tri strelaca po disciplini, za razliku od Olimpijskih igara na kojima je maksimum za jednu zemlju dva strelca i to ukoliko imaju kvotu ili „vajld kartu“. Na Olimpijskim igrama u Tokiju će učestvovati 360 takmičara, a broj učesnika Svetskog prvenstva je daleko veći – nastavlja Donević.

Povezana vest:  RAGBI 13, Dorćol u produžetku do polufinala Kupa

Nema sumnje da će svaka država u Čangvon, gde se otvaraju prve šanse za olimpijske vize, poslati najbolje što trenutno ima. Prijavljeni su reprezentativci 90 zemalja.

Šampionat planete je i u prethodna dva četvorogodišnja ciklusa bio prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre.

– Osvajanje kvote na predstojećem svetskom prvenstvu je praktično ravno medalji. Zbog smanjivanja broja učesnika na Olimpijskim igrama i delimično izmenjenog sistema kvalifikacija, u svakoj olimpijskoj disciplini će biti dodeljene po četiri kvote. U skoro svakoj disciplini na šampionatima planete 2010. i 2014. godine deljeno je po pet ili šest kvota.

Povezana vest:  Novi Beograd Ušće i Policajac osvojili titule na Šampionatu Srbije u Novom Sadu

Naši strelci šampionat dočekuju spremni.

– Streljački savez Srbije je uspeo da obezbedi adekvatne uslove našim reprezentativcima i obezbedi sredstva da svako realizuje svoj program rada i priprema. U Čangvon idemo spremni, ali ne zavisi sve samo od nas. I drugi su se ozbiljno spremali, nikome, pa ni najvećim favoritima neće biti lako. A favorita ima sve više, u mnogim zemljama streljaštvo doživljava veliku ekspanziju, poput Indije, Irana…

U ekipi je dvoje juniora, oboje u takmičenjima vazdušnom puškom. Marija Malić dobija šansu u seniorskoj konkurenciji, a Aleksa Mitrović u nadmetanjima omladinaca

– Za njih dvoje će Čangvon ujedno biti i značajna takmičarska priprema za Olimpijske igre mladih, koje ih očekuju u oktobru u Buenos Ajresu – najavio je Donević.

SASTAV SRBIJE

Srbiju će na 52. šampionatu planete u Čangvonu (2 – 14. septembar) predstavljati-

Seniori puška – vazdušna i MK puška trostav: Milutin Stefanović (“Čika Mata”) i  Milenko Sebić (Crvena zvezda), MK puška trostav i MK puška ležeći: Stevan Pletikosić (“Čika Mata”), vazdušna puška: Lazar Kovačević (Jagodina 92)

Povezana vest:  Tri zlata za srpske strelce u Kuvajtu

Seniorke puška – vazdušna puška i trostav: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), vazdušna puška: Marija Malić (Jedinstvo), MK puška trostav: Dragana Todorović (Novi Beograd – Ušće).

Miks vazdušna puška: Arsović/Stefanović, Malić/Kovačević

Seniorke pištolj – vazdušni i MK pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Bobana Momčilović Veličković (Bor 030).

Seniori pištolj – vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (“Aleksa Dejović”).

Miks vazdušni pištolj: Arunović/Mikec, Momčilović Veličković/Grgić.

Junior, vazdušna puška: Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće)

(MK puška ležeći i MK pištolj slobodnog izbora više nisu olimpijske discipline)

Sportski direktor SSS Dragan Marković je vođa puta, a uz njega u stručnom štabu su Dragan Donević, Saša Iker (treneri za pušku), Jelena Arunović, Goran Mikec (treneri za pištolj), fizioterapeut Ivan Jovanović i trener reprezentacije po predlogu selektora za pištolj Jasna Šekarić.