Thomas MorgensternSKI SKOKOVI

Austrijanci najbolji na otvaranju Svetskog kupa

 

Kao što se i pretpostavljalo Austrijanci su u Kusamu pokazali da će i ove sezone biti reprezentacije koja se mora pobediti kako bi se ostvarilo makar neko prvo mesto.

Tomas Morgenštern, Volfgang Lojcl, Andreas Kofler i Gregor Šlirencauer pokazali su svima ko je prvi i možda jedini favorit za trijumf u Kupu nacija na otvaranju skakačke sezone. Austrijanci su uspeli da sakupe 1231,4 boda, a jedina uslovno rečeno slaba tačka bio je Morgenštern čija je najveća daljina bila 132,5 metra, dok su Lojcl, Kofler i Šlirencauer imali daljine veće od 140 metara. Naročito je bio raspoložen Kofler jer su obe njegove serije bile 140 ili više metara.

Povezana vest:  Kriket primljen u porodicu sportova

– Svi smo uradili odličan posao. Sada smo okrenuti današnjem pojedinačnom takmičenju. Imamo odličan timski duh – zadovoljan je bio Morgenštern.

Sa ovako raspoloženim Austrijancima ostale reprezentacije nisu imale drugog izbora već da se bore za drugo i treće mesto. Norvežani su zauzeli drugu poziciju sa 1163,4 boda, a razlika u korist Austrijanca bila je očigledna pošto su kod Vikinga samo dva Andresa, Bardal i Jakobsen, skočili preko 140 metara, dok su Bjorn Einar Romoeren i Tom Hilde bili ispod toga. Naročito je Romoeren bio loš sa dva identično loša skoka od 115 metara. Ipak nisu bili nimalo nezadovoljni.

Povezana vest:  BEJZBOL, Triglav Novi Sad Indoor Baseball 2010, All Star najbolji

– Prošle godine smo bili sedmi, pa je ovo odličan rezultat za nas. Znali smo da su Austrijanci favoriti – realan je Bardal.

Slobodno se može reći da su Japanci osvajanjem trećeg mesta priredili malo iznenađenje na početku sezone. Pobednik Letnjeg Gran prija Daiki Ito, veteran Noriaki Kasai, Šohei Tošimoto i Taku Takeuči odlično su se izborili sa ulogom autsajdera koja im je realno i pripadala, pa je očigledno da im takav status pred takmičenje odgovara.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd drugi u Svetskom kupu

– Prilično sam umoran – požalio se 38 – godišnji Kasai. – Ovakav početak je sjajan za nas.

Rezultati: 1. Austrija (Morgenštern, Lojcl, Kofler, Šlirencauer) 1231,4 bodova, 2. Norveška (Romoeren, Bardal, Jakobsen, Hilde) 1163,4, 3. Japan (Tošimoto, Kasai, Takeuči, Ito) 1121,3, 4. Finska (Hautameki, Koivuranta, Larinto, Ahonen) 1053,8, 5. Poljska (Stok, Bakleda, Mietus, Mališ) 1029,0, 6. Slovenija (Pikl, Tepeš, Prevc, Kranjec) 986,0, 7. Nemačka (Nojmaer, Frund, Šmit, Urman) 905,3, 8. Rusija (Trofimov, Karelin, Kornilov, Ipatov) 833,6.