Reprezentacija Srbije počinje pripreme za novo Evropsko prvenstvo, koje će se prvi put igrati u novom formatu. Na mesto selektora vraća se iskusni američki trener Dag Atkins koji će selektirati ekipu za mečeve sa reprezentacijom Češke 27. oktobra u Beogradu i Francuske dve nedelje.

Sutra, 29. septembra od 10 časova na SC Strelište u Pančevu oko 100 igrača koji nastupaju u domaćim takmičenjima demonstriraće svoje poznavanje igre i taktike, kao i fizičke predispozicije i pokušati da se nametnu selektoru Atkinsu za kamp koji će se od 4. do 8. oktobra održati na Kopaoniku.

Čelnici saveza trenutno rade na pronalaženju rivala za prijateljsku utakmicu 12/13. oktobra, koja bi se odigrala dve nedelje pred meč sa Češkom.

Novi format podrazumeva početak takmičenja u grupama posle čega će se pozicionirati timovi za nastavak takmičenja sledeće godine. Ovaj format obezbediće minimum dve utakmice svake godine.

Povezana vest:  KUGLANJE, Partizan iz Humske po bodove u Kragujevac

Dag Atkins ima ogromno fudbalsko iskustvo. Trenerskim poslom počeo je da se bavi 1970. godine na srednjoškolskom nivou u Americi, kao trener ofanzivne linije. Glavni trener prvi put je postao 1975. godine u Sequim srednjoj školi u državi Vašington. Na koledž nivo prelazi 1983. godine, kao defanzivni koordinator Central Vašington univerziteta. Do 1994. godine na istoj poziciji radio je i na Oregon Tek i Humbolt Stejt univeritetima, a od 1995. do 2000. godine radio je na Nevada univerzitetu u Diviziji 1 koledž fudbala kao trener defanzivne linije. Tada se vraća na Humbolt gde je bio glavni trener do 2007. godine, a nakon toga je do 2012. ponovo bio defanzivni koordinator na Šasta i Siskijus koledžima koji su, kao i Humbolt, locirani u Kaliforniji.

Dag Atkins dugi niz godina paralelno je radio i u Evropi. Započeo je kao glavni trener 1986. i 1987. godine u finskom klubu Tampere Rocks, a bio je i defanzivni koordinator reprezentacije Finske koja je nauspešniji nacionalni tim u Evropi sa pet osvojenih evropskih prvenstava. U Evropu se vraća 2010. godine. Kao defanzivni koordinator postao je šampion Austrije sa Danube Dragons, 2012. godine osvojio je ligu Češke sa ekipom Prague Black Hawks, a 2013. i 2014. godine, dva puta uzastopno kao glavni trener osvaja ligu u Švedskoj sa Carlstad Crusaders.

Povezana vest:  Osnovati odeljenje protiv huliganizma u sportu

Iskustvo koje je stekao u Češkoj može da donese prevagu u predstojećoj utakmici: „Oduševljen sam što ćemo ove jeseni igrati protiv Češke. Gledao sam nekoliko utakmica ekipe Prague Black Panthers (Black Panthers je tim nastao fuzijom ekipa Prague Black Hawks i Prague Panthers) ove godine, a tokom prethodnih godina nekoliko puta sam imao priliku da gledam i njihov nacionalni tim. Ono što je sigurno je da su Česi fizički spreman i jak tim, koji igru bazira na čvrstini. Željno iščekujem tu utakmicu i očekujem da će biti odličan meč”, izjavio je coach Dag Atkins.

Povezana vest:  Tina Maze očekuje pobedu u spustu

U Srbiju dolazi 2015. godine i sa ekipom Vojvoda iz Novog Sada osvaja Sport Klub Prvu ligu Srbije i CEFL ligu. Kao selektor reprezentacije te godine savladao je ekipu Mađarske i plasirao se na Evropsko prvenstvo sa 56:0, a pre toga reprezentaciju Italije u prijateljskom meču sa 34:31.

U septembru 2016. godine, reprezentacija Srbije je nastupila u drugoj rundi na turniru u Italiji. U polufinalu savladana je Švajcarska sa 17:0, a u finalu turnira domaća Italija bila je bolja sa 17:14 i plasirala se u finalnu fazu. U 2017. godini Srbija je igrala prijateljski meč sa Turskom i pobedila sa 14:7.

Ključni datumi:

  • Tryout 29. septembar
  • Kamp 4 – 8. oktobar
  • Prijateljska utakmica 12/13. oktobar
  • EP protiv Češke 27. oktobar
  • EP protiv Francuske 10. novembar