oks_nagrade_2010Najuspešnji sportisti 2010 Novak Đoković i Zorana Arunović

 

Na proslavi Dana Olimpijskog komiteta Srbije u Domu Narodne skupštine, po 17. put, proglašeni su najuspešniji sportisti, timovi i trener u izboru OKS, a ove godine svečanost su uveličali i osvajači olimpijskih medalja i učesnici Olimpijskih igara, koji su stvarali istoriju olimpijskog pokreta u Srbiji.

Zorana Arunovic i Cel Morten JensenZa najuspešniju sportistkinju, proglašena je Zorana Arunović. Na Svestkom prvenstvu u Minhenu Zorana je osvojila zlatnu medalju u gađanju vazdušnim pištoljem, srebro u gađanju sportskim pištoljem i time obezbedila svoj olimpijski debi na Igrama u Londonu.

Najuspešniji sportista u 2010. je Novak Đoković. Ove sezone učestvovao je na 21 ATP turniru i zabeležio 61 pobedu. Igrao je četiri finala i osvojio turnire u Pekingu i Dubaiju. Đoković je zadržao treću poziciju na ATP listi, a sa svojim saigračima iz reprezentacije osvojio je i Dejvis kup.

Trofej Olimpijskog komiteta Srbije, Zorani Arunović i, u Novakovom odsustvu, njegovom bratu Marku, uručio je Ćel Morten Jonsen, generalni direktor kompanije Telenor, generalnog sponzora OKS.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd bolji od Zvezde, Banat poklekao pred SPC Vojvodinom!

vlade_divac_vanja_grbicNajuspešniji timovi u 2010-oj dolaze iz odbojke. Muška odbojkaška reprezentacija osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Italiji, dok je ženska odbojkaška reprezentacija ponovila prošlogodišnji uspeh osvojivši Evropsku ligu.  Trofej bronzanim odbojkašima uručio je Ivan Todorov, potpredsednik OKS, dok je ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji priznanje uručila Efstratia Funduku, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke, zvanične banke OKS.

Po prvi put ove godine, u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, proglašeni su i najuspešniji mladi sportista i mladi tim. Velimir Stjepanović, osvajač dve medalje, jedne srebrne i jedne bronzane na prvim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru i mlada košarkaška reprezentacija koja je osvojila zlatno na turniru u „basketu 3 na 3“, istom takmičenju, dobitnici su Trofeja Olimpijskog komiteta Srbije. U odsustvu Velimira Stjepanovića, Žarko Paspalj potpredsednik OKS, uručio je Trofej generalnom sekretaru Plivačkog saveza Srbije, Vladimiru Anušiću, dok je kapitenu zlatnih basketaša, Nemanji Bezbradici, Trofej OKS uručio Goran Sorak, izvršni direktor za koordinaciju marketinga i odnose sa javnošću Mercator trgovine Jugoistočne Evrope, zlatnog sponzora OKS-a.

Povezana vest:  NHL, Pitsburg i posle poraza ostao prva ekipa Istoka

Za najuspešnijeg trenera u 2010-oj proglašen je trener Novaka Đokovića, Marjan Vajda.

Predsedništvo OKS odlučilo je da ove godine dodeli posebno priznanje, za najuspešniji ekipni plasman u individualnim sportovima, a ono je pripalo – Dejvis kup reprezentaciji Srbije. Predsedniku Teniskog saveza Srbije, Slobodanu Živojinoviću, priznanje je uručila Ministarka omladine i sporta Republike Srbije Snežana Samardžić Marković.

Šesanestu godinu za redom Međunarodni olimpijski komitet ustupio je nacionalim olimpijskim komitetima trofeje koji se dodeljuju najistaknutijim poslenicima u različitim oblastima sporta i olimpizma. Predsedništvo OKS odlučilo je da Trofej MOK koji ove godine nosi naziv “Sport – inspiracija mladima”, pripadne dugogodišnjem kapitenu naše odbojkaške reprezentacije, Nikoli Grbiću.

Povezana vest:  Još jedna ostavka zbog neuspeha u Vankuveru

Ispraćajući godinu u kojoj je OKS proslavio 100 godina postojanja, Predsedništvo Olimpijskog komiteta Srbije odlučilo je da ukaže čast svim osvajačima medalja i učesnicima Olimpijskih igara i da im uruči specijalne značke koje će ih podsećati na njihove olimpijske dane.

U ime svih osvajača zlatnih olimpijskih medalja, iz ruku predsednika OKS Vlade Divca, svoju zlatnu značku primila je rukometašica Svetlana Kitić, član šampionskog tima iz Los Anđelesa 1984; srebrnu značku, kao predstavnik osvajača srebrnih medalja primio je vaterpolista Aleksandar Šapić, član vicešampionskog tima iz Atine 2004; bronzanu, strelac Stevan Pletikosić, trećeplasirani iz Barselone 1992; dok je učesnička značka, uručena atletičarki Oliveri Jevtić, trostrukoj učesnici Olimpijskih igara.