vili 3KUGLANJE

 

Vilmoš Zavarko osvojio dve titule na dva jaka turnira u dva dana!

 

Kuglaš Vilmoš Zavarko, svetski rekorder i dvostruki seniorski šampion sveta (klasik i kombinacija) i osvajač seniorske vicešampionske titule u sprintu prošle godine u Ricingu, svetski juniorski šampion u tandemu sa Robertom Ernješijem  i član šampionske juniorske reprezentacije sa SP lane u Rijeci, pobedio je na dva veoma jaka turnira u dva dana: u subotu u Poznanju a u nedelju u Vrbasu na čuvenom „Božićnom turniru“!

– U subotu sam pobedio na turniru u Poznanju u Poljskoj, oborivši sa 667 čunjeva rekord kuglane koji je iznosio 661 čunj. Mislim da sam, onako umoran od puta, dobio krila kada sam u prvom setu srušio 191 čunj. Kuglana je bila odlična, ali ne i lagana. Ništa vam ne poklanja, nema dodatnih čunjeva oborenih „od pozadi“ – kaže Vilmoš Zavarko.-  Dan pre toga Jovan Ćalić i ja igrali na turniru u Austriji u Vinernojštatu, gde sam srušio 610 čunjeva i nisam se proslavio. Seli smo, zatim, u automobil, vozili do Poznanja 1.200 kilometra, stigli u pola pet ujutro i odspavali do pola osam. Doručkovao sam i već oko podneva sam bio na stazi. Turnir je bio fantastično organizovan, možda i najbolji na kome sam igrao u dosadašnjoj karijeri. Bilo je i mnogo gledalaca, poseban najavljivač je obaveštavao publiku o igračima i rezultatima…  Drugi je bio moj saigrač u Sportu iz Podbrezove, svetski šampion iz Skoplja 2006. Slovak Ivan Čeh sa 643 čunja, dok je Makedonac Boris Benedik zauzeo treće mesto sa 640 čunjeva. Jovan Ćalić, kapiten srpske reprezentacije i Sporta oborio je 617 čunjeva.

Povezana vest:  Marko Vukićević prvi srpski skijaš u Kicbilu

Odmah po završetku turnira u Poljskoj, Zavarko i Ćalić su krenuli za Vrbas gde su stigli, takođe, u zoru!

– Sreća je što sam igrao u Vrbasu u poslednjem bloku pa sam po podne prilegao jedan sat i to me je vratilo u život i uspeo sam, ipak, da stignem rezultat Kiša. Rekao sam i na samom turniru da je velika šteta što se „Božićni turnir“ u Vrbasu igra na kuglani na kojoj teško padaju devetke i tako su gledaoci uskraćeni za spektakl. Pogotovo, jer ima ogroman ugled i sjajnu tradiciju koju čuvaju vredni organizatori, a dolaze zaista vrhunski kuglaši i na boljoj kuglani bilo bi i visokih rezultata da uživaju i publika i igrači. Zadovoljan sam, pobeda  na svakom našem turniru mi je uvek draga – naglasio je Zavarko koji je u Vrbasu slavio i prošle godine!

Povezana vest:  Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije podneo ostavku

Već narednog vikenda u Segedinu se igra jak turnr za rang listu i Zavarko će i tamo učestvovati!

– I tamo branim titulu osvjenu pobedom u finalu protiv Slovaka Milana Tomke. Nadam se dobrom plasmanu i ove godine. Potom odmah putujemo za Podbrezovu, čekaju nas obaveze u slovačkoj ligi, a 29. januara igramo prvi meč drugog kola Lige šampiona sa italijanskom Nojmarktom. Mi smo domaćini i jurićemo, ako možemo, maksimalnih 8:0 za miran revanš u Italiji. Ako pregrmimo Italijane, plasiraćemo se na fajnal for Lige šampiona, a cilj, koji je postavilo rukovodstvo kluba dovođenjem za trenera selektora reprezentacije Srbije Miloša Ponjavića,  je da i tamo trijumfujemo i u Slovačku donesemo sva tri ekipna klupska trofeja. Već smo pobedili u Svetskom klupu u Skoplju, neće biti problema da odbranimo i titulu u prvenstvu Slovačke i ostaje nam još samo pehar Lige šampiona! Bila bi to kruna i moje odlične sezone – smatra Vilmoš Zavarko.

Povezana vest:  KUGLANJE, Tepša pobedio na turniru u Podbrezovoj

Zavarko je broj jedan na svetskoj rang listi sa 97,94 poena. Drugi je Mađar Levente Kakuk sa 78,08 poena, dok je treći Slovak Ivan Čeh sa 74,33 poena. Na sedmom mestu je Jovan Ćalić sa 68,48 poena.