Zorana Arunović je osvojila peto mesto vazdušnim pištoljem trećeg dana Svetskog kupa u Kairu.

Danas su uspešni bili i Teodora Vukojević i Milutin Stefanović. Zauzeli su petu poziciju u kvalifikacijama  miks parova puškom i plasirali se u polufinale, od koga daleko nije bio ni tandem Andrea Arsović/Lazar Kovačević, osvojivši 12.mesto.

Na vatrenu liniju u kvalifikacijama vazdušnim pištoljem izašlo je 80 takmičarki. Arunovićeva, naša jedina predstavnica u ovoj disciplini, je pogodila 577 krugova, zauzela sedmo mesto i plasirala se u prvu grupu polufinala.

Uz našu olimpijku, u prvoj grupi su gađale tri iskusne takmičarke, Bugarka Antonaeta Kostadinova, Nemica Sandra Rajc i Silvija Štajner iz Austrije. Vođena je izjednačena borba, sa nekoliko preokreta. Na kraju, Arunovićeva je završila na trećem mestu, iza  Kostadinove i Rajcove koje su prošle u finalnu grupu. Rajcova je zauzela četvrtu poziciju.

Treće mesto u drugoj grupi zauzela je Nemica Katarina Andrea Hakner, koja je u kvalifikacijama bila lošije plasirana od Arunovićeve, pa je našoj takmičarki pripalo peto, a Nemici šesto mesto.

Inače, Zorana je prvi put učestvovala u borbi za medalje po novim pravilima. Zbog pozitivnog testa na koronavirus,  morala je da propusti Gran pri turnire u Rušama i Osijeku.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Čaba Juhas pojačao Spartance!

Zlato je pripalo Grkinji Ani Korakaki.

U takmičenju miks parova učestvovao je 51 tim. U borbi za prvih osam mesta koja vode u polufinale odlučivali su detalji, male razlike u rezultatima. Vukojevićeva i Stefanović su do pete pozicije došli skupivši ukupno 628,8 krugova. Tri tima koji su u polufinale prošli plasirani od petog do osmog mesta – Norveška 2, SAD 1, Hrvatska 1 –  su ostvarili identičan rezultat, za nijansu slabiji od srpskog para (628,7). Arsovićeva i Kovačević su pogodili 627,4 kruga.

Polufinale i meč za medalje su na programu sutra. Srpski miks će biti u prvoj grupi polufinala, sa Norveškom 1, Indijom 2 i  prvim timom SAD.

Sem Teodore Vukojević i Milutina Stefanovića, u sredu će se nadmetati Zorana Arunović i Damir Mikec, koji će startovati u kvalifikacijama miks parova pištoljem.

U sredu će biti održana i ekipna takmičenja, u kojima Srbija neće učestvovati, jer je opredeljenje našeg stručnog štaba i Saveza da se reprezentativci u Kairu fokusiraju na olimpijske discipline.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Više od 600 strelaca cilja medalje na EP u Đeru

Vazdušni pištolj, žene, medalje: 1. Ana Korakaki (Grčka), 2. Eša Sing (Indija), 3. Antonaeta Kostadinova (Bugarska). Meč za zlato: Korakaki – Sing 16:4. Finalna grupa: 1. Korakaki, 2. Sing, 3. Kostadinova, 4. Sandra Rajc (Nemačka). Polufinale – Prva grupa: 1. Kostadinova, 2. Rajc, 3. Zorana Arunović (Srbija), 4. Silvija Štajner (Austrija). Druga grupa: 1. Sing… Kvalifikacije: 1. Kostadinova 584, 2. Korakaki 583, 3. Štajner 580… 7. Arunović 577…

Vazdušna puška, miks, kvalifikacije: 1. Norveška 631,0, 2. Italija 1 630,3, 3. Indija 2 630,2… 5. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Milutin Stefanović) 628,8… 12. Srbija 2 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 627,4…

Bez ruskih i beloruskih strelaca do daljnjeg

Međunarodni olimpijski komitet je u ponedeljak svetskim sportskim federacijama preporučio da reprezentativce Rusije i Belorusije isključe iz svojih takmičenja ili da im ne dozvole učešće pod nacionalnim obeležjima.

Svetska streljačka federacija (ISSF) je danas uveče, u zvaničnoj izjavi, objavila da je, u skladu sa odlukom MOK i posle sastanka sa predsednikom MOK, odlučila da ruskim i beloruskim strelcima neće biti dozvoljeno da učestvuju u ISSF takmičenjima. Odluka je stupila na snagu 1. marta u 16 časova i važiće do daljnjeg.

Povezana vest:  ŠAH, Žreb za ekipno prvenstvo Srbije u šahu

Ruski reprezentativci su se prva dva dana SK takmičili pod imenom Rusija, ali bez nacionalne zastave. Danas su i ruski i beloruski strelci nastupili kao neutralni takmičari i to samo u pojedinačnoj konkurenciji, povukli su se iz miks takmičenja.

Inače, još u ponedeljak je bilo jasno da se ruski strelci ubrzo povlače sa međunarodne scene. Nedugo posle obaveštenja MOK, Streljački savez Rusije je objavio da je Izvršni komitet ove organizacije odlučio da ruski strelci od 18.marta ne učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Ovaj datum je izabran, jer Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u norveškom Hamaru počinje 18. marta.

Podsetimo, u četvrtak je predsednik Svetske streljačke federacije Vladimir Lisin, nekadašnji predsednik SS Rusije, pokrenuo inicijativu o izmeštanju Evropskog prvenstva iz Moskve. U međuvremenu je Evropska streljačka konfederacija donela zvaničnu odluku da EP, zakazano za drugu polovinu avgusta neće biti održano u Rusiji i počela da traži novog domaćina, spremnog da u planiranom terminu organizuje EP.

Foto: Streljački savez Srbije