zavarko 2

KUGLANJE

Četiri srpska aduta na seniorskom i juniorskom Svetskom kupu u Talinu u Estoniji

 

Kuglaški savez Srbije prijavio je za 19. pojednačni seniorski Svetski kup i deveti pojednačni juniorski Svetski kup, koji će se odigrati u Talinu (Estonija) od 10. do 13. februara, četvoro učesnika.

U seniorskoj muškoj konkurenciji za titulu će se boriti Vilmoš Zavarko (Sport, Podbrezova), svetski seniorski šampion pojedinčano i za kombinaciju prošle godine u Ricingu, dok će u omladinskom Svetskom kupu igrati državni šampion za juniore i kadete Robret Ernješi iz Sente Visa prom.

U ženskoj kokunrenciji igraće dve kuglašice subotičkog Pionira. Za seniorsku titulu boriće se Nevenka Joković, dok će u juniorskoj konkurenciji igrati Livia Santo.

Vođa delegacije je Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC,  a uz takmičare će biti selektor seniorske muške reprezentacije Miloš Ponjavić i Vojko Pavlović generalni sekretar KSS.

– Svetski kup je uvek takmičenje puno neizvesnosti, mnogo zavisi i od žreba, ali se nadam dobrim plasmanima – rekao je pred put selektor seniorske reprezentacije Miloš Ponjavić.- Dobro je što su troje naših predstavnika nosici u žrebu, Vilmoš Zavarko u seniorskoj konkurenciji, kao i dvoje juniorskih reprezentativaca Livia Santo i Robert Ernješi jer to mnogo pomaže. Makar će u prvom kolu lakše rivale, iako, ruku na srce, ovde nema slabih protivnika…

Povezana vest:  Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili srebro u miksu na SK u Minhenu

Vilmošu Zavarku će u seniorskoj konkurenciji rivali biti Mario Beljak (Hrvatska), Atila Nemeš (Mađarska), Frederik Kel (Francuska), Mihael Hehenberger (Austrija), Mario Mušanić (Hrvatska – pobednik iz Rijeka 2009.), Jan Kotiza (Češka), Tis Jensen (Danska), Ain Kivirand (Estonija), Levente Kakuk (Mađarska), Robert Lahner (Italija), Dimitar Dimitrovski (Makedonija), Tadeuš Slivinski (Poljska), Klaudio Simion (Rumunija), Mitja Gornik (Slovenija) i Iven Čeh (Slovačka).

Na listi rivalki Nevenke Joković su: Doris Frank (Austrija), Beata Vlodarčik (Poljska), Barbara Fidel (Slovenija – pobednica 2009), Katarina Valigurova (Slovačka), Željka Orehovec, Josipa Dolibašić, Marijana Liović (sve Hrvatska), Anja Hosl Jensen (Danska), Herta Ost i Marian Sar (Estonija), Gabrijela Drajko (Mađarska), Adele Ajnhauzer (Italija), Danče Gijevska (Makedonija), Nada Savić (Slovenija- najbolja juniorka 2009.).

Protivinice Livie Santo biće Anja Kozmus (Slovenija), Nora Sajerman (Mađarska), Ramona Altman (Austrija), Ines Maričić, Maja Nanić, Maja Cvitković (Hrvatska), Hale Soskov (Danska), Laura Pets, Gertrud Saetalu i Marion Taler (Estonija),  Biljana Gijevska (Makedonija), Monika Marazevska (Poljska), Sara Gorjanc i Ana Ulaga (Slovenija).

Povezana vest:  ŠAH EP RIJEKA, Kovačević, Markuš i Vučković u vrhu

Robert Ernješi, pobednik kadetskog Svetskog kupa prošle godine u Rijeci, čekaće u žerbu Lukasa Hubera (Austrija), Martina Kolejaka (Slovačka), Igora Ćosića (Slovenija), Hrvaje Marinovića, Pabla Cubelića i Matiju Mancea (Hrvatska), Jonas Jele Vindinga (Danska), Kristijana Tamlaka, Mareka Kivia (Estonija), Žilijena Šmita (Francuska), Milana Vorosa (Mađarska), Stefana Cinija (Italija), Aleksandra Sokolovskog (Makedonija), Mikolaja Konopku (Poljska) i Jure Starmana (Slovenija).

Žreb je u četvrtak u 16 časova a prva takmičenja su u petak. Ukupno će igrati 64 kuglaša i kuglašica u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Hrvatska ima 11 predstavnika, Slovenija osam, Estonija sedam, Mađarska pet, Danska, Austrija, Italija, Makedonija, Poljska i Srbija po četiri, Slovačka tri i Rumunija jednog.

Na Svetskom kupu za seniore u Rijeci  2009. Srbija je osvojila  dve seniorske bronzane medalje: Daniel Tepša i Nevenka Joković i u bodovanju nacija bila je druga iza Nemačke, a ispred Hrvatske.

U juniorskoj konkurenciji, Vilmoš Zavarko je 2009. u Rijeci ubedljivo trijumfovao, a Srbija je u bodovanju nacija bila prva ispred Nemačke i Slovačke. Juniorka Jelena Anđelković je ispala u četvrtfinalu od Anje Kozmus iz Slovenije, dok je Liva Santo poražena u prvom kolu od, kasnije, pobednice Nade Savić (Slovenija).

Povezana vest:  KUGLANJE, Zorana Radovanović, Sanela Milosav, Hermina Lukač, Alek Kujundžić, Robert Ernješi i Marko Antić pobednici Kupa Srbije

U seniorskom Svetskom kupu, koji jse igra od 1989. kuglaši i kuglašice iz Srbije imali su mnogo uspeha. U ženskoj konkurenciji pobednice Svetskog kupa bile su Sanela Nović – Suturović 2001. u Budimpešti i Sandra Matešić 2002. u Klagenfurtu, dok su se bronzanim medaljama okitile Margit Tot 1991. u Budimpešti (dve, pojedinačno i kombinacija) i Nevenka Joković 2009. u Rijeci. U muškoj kokurenciji 1994. u Traminu i Italiji pobedio je Arpad Boroš, bronzane medalje osvajali su 1997. u Kelsterbahu u Nemačkoj Jovan Ćalić, 2000. u Halenu u Austriji Laslo Fekete i 2009. u Rijeci Daniel Tepša. Uz srebro u bodovanju nacija 2009. u Rijeci, osvojena je i bronza 2000. u Halenu.

U juniorskom pojednačnom Svetskom kupu koji se igra od 1999, uz zlato Zavarka 2009. u Rijeci, blista i bronza Čongora Baranja  2006. u Halenu u Austriji. U ženskoj juniorskoj konkurenciji Livia Santo je 2008. u Gostinu u Poljskoj osvojila bronzu. U bodovanju nacija uz zlato iz Rijeke 2009, osvojeno je i srebro 2006. u Halenu.