erik_guay_2010

ALPSKO SKIJANJE, SP 2011 NEMAČKA

Novi kralj spusta je Erik Gaj

Kandahar staza u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu je u subotu bila domaćin trci spusta skijaša na Svetskom prvenstvu. Novi slavljenik je Kanađanin Erik Gaj.

Trka spusta je uvek jedna od najvećih šlagera velikih takmičenja, a ovom prilikom se napetost povećavala zbog zahtevnosti staze koja je stavljala skijaše na velika iskušenja. Kanadski skijaš je najbolje odradio sve zamke na stazi, te je osvojio prvu medalju na velikim takmičenjima. Dosad je Gaj kao uspehe pamtio tri pobede u Svetskom kupu, kao i mali globus u superveleslalomu prošle sezone.

Povezana vest:  NORDIJSKE DISCIPLINE, SP NORVEŠKA

Isto tako, ovim je kanadsko skijanje odbranilo zlato u spustu od pre dve godine. Tada je, u Val d’Izereu, slavio Džon Kucera, a kao i tada, tako je i ove subote srebrnu medalju uzeo iskusni 36-godišnji Švajcarac Didijer Kuše.

Tokom vožnje je Kuše „plesao“ od male prednosti do malog zaostatka za Gajom, ali je na kraju semafor ipak ispisao 32 stotinke slabije vreme.

Povezana vest:  ŠAH, Novosađani u polufinalu Svetskog prvenstva gradova

Treće mesto i bronzanu medalju je uzeo Italijan Kristof Inerhofer, skijaš koji je pre nekoliko dana postao svetski prvak u superveleslalomu. Na nesrećno četvrto mesto se plasirao Austrijanac Romed Baumann, dok je peti bio Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je ogromnom brzinom uleteo u cilj, te gadno udario u zaštitnu ogradu.

Ozbiljnije povrede je izbegao, iako se činilo da je doživeo lagani potres mozga pošto je nakon svega mogao da hoda i drži ravnotežu tek uz pomoć dvojice članova norveškog stručnog štaba.

Povezana vest:  Kriket primljen u porodicu sportova

SP u alpskom skijanju, spust:

1. Erik Gaj (Kanada) 1:58.41 minuta

2. Didije Kuš (Švajcarska) 1:58,73

3. Kristof Inerhofer (Italija) 1:59,17

4. Romed Bauman (Austrija) 1:59,51

5. Aksel Lund Svindal (Norveška), 1:59,83

6. Andrej Sporn (Slovenija) 2:00,25

7. Mihael Valhofer (Austrija) 2:00,28

8. Joan Klari (Francuska) 2:00,35

9. Beat Fuec (Švajcarska) 2:00,47

10. Ambrozi Hofman (Švajcarska) 2:00,48