ALEKSANDRA_JEVREMOVIC

MAČEVANJE

U nedelju 11. „Memorijal Ljubomira Ljube Savića“

Memorijalni turnir „Ljubomir Ljuba Savić“ u disciplini mač u spomen na velikog mačevaoca, trenera i učitelja generacija srpskih mačevalaca i mačevalki održaće se u nedelju 10. aprila u sali Akademije Vojske Srbije na Banjici u Beogradu. Organizator je Mačevalački klub Olimpija, a tradicionalno trofeje će dodeliti porodica Ljubomira Savića…

– Zahvaljujemo se domaćinima sa Akademije na gostoprimstvu – istakla je Vesna Barbulović u ime organizatora. – Prijavljeno je blizu 80 učesnika, imamo i goste iz inostranstva i turnir je sačuvao međunarodni karakter. Za naše takmičare ovaj turnir je  posebno značajan jer čuvamo uspomenu na legendarnog Ljubu. Polufinalne borbe su od 16,30 časova.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SAAF, Derbi B divizije: Forestlendersi čekaju Indijanse

Ljubomir Ljuba Savić je bio jedan od najtrofejnijih mačevalaca Jugoslavije i Srbije. Počeo je u Crvenoj zvezdi 1957, a  1958.  je prešao u Železničar i u njemu kao takmičar, trener i generalni sekretar ostao da  kraja života. Za reprezentaciju Jugoslavije je mačevao 103 puta. Bio je šampion Jugoslavije devet puta (sve seniorske titule), 15 puta je bio prvak Srbija (14 seniorskih i jedna juniorska) i 13 puta je bio prvak Beograda. Pobeđivao je na turnirima u Monpeljeu (1966), Klagenfgurtu (1967 i 1979.) i drugim. Bio je savezni selektor, trener mnogih generacija srpskih mačevalaca, koji su izrasli u velike asove i šampione, učitelj mačevanja na pozorišnim akademijama… Sa suprugom Snežanom, takođe reprezentativkom i sjajnom mačevalkom, ljubav prema mačevanju preneo je na dvoje dece sina Aleksandra i kćer Tamaru koja je, između ostalog, i tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama (1992, 1996. i 2000). Preminuo je 2000. uoči odlaska na Olimpijske igre u Sidneju.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, SP SLOVAČKA, Švedska i Finska u finalu

Prošle godine, Aleksandra Jevremović (Crvena zveda) osvojila je prvo mesto. Jevremovićeva je u finalu savladala drugaricu iz kluba, Svetlanu Višnjić sa 15:14. Lep uspeh osvajanjem bronze postigla je Jovana Živanović mačevalka kluba „Olimpija“, organizatora turnira, koja je bila i najmlađa takmičarka. Druga bronza pripala je Oani Puju iz Rumunije.

Mačevalac Silnog Danilo Nikolić  prošle godine je zauzeo drugo mesto, pošto je u finalnoj borbi izgubio od rumunskog mačevaoca Doriana Pirvana sa 15:11. Dve bronze pripale su gostima iz Rumunije Robertu Sfarloagi i Stefanu Vilćeanuu.

Povezana vest:  RAGBI 13 Srbija bolja od Rusije, korak bliže ka SP!