Ministarka: Finansiranje uspešnih klubova iz fonda 

ministarka_samardzic_markovicMinistarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković izjavila je danas da je pokrenuta inicijativa da se pomogne klubovima osnivanjem fonda, iz koga bi se izdvajala sredstva za ostvarene zapažene rezultate na međunarodnim takmičeniima. 
-Pokrenuta je inicijativa da se pomogne klubovima. Finansiranje je ključna pomoć, ali postoji šansa da se uredi sistem. Nama je cilj da kategorizijemo klubove po rezultatima, kako bi oni znali šta mogu da očekuju ako se plasiraju na neka takmičenja – rekla je Samardzić Marković agenciji Beta. 
Ona je objasnila da Ministarstvo neće raditi samo, već u saradnji sa Olimpijskim komitetom, Sportskim savezom i granskim sportskim savezima. 
-Ključ je da ovome ne pomognu samo budžetska sredstva, nego privreda, da se osnuje fond na koji sportisti mogu da računaju. Tim povodom imaću konsultacije prevashodno sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem – rekla je Samardžić Marković. 
Prema njenim rečima, videće se kako privreda može sistemski da pomogne sportu. 
-Nismo mislili da izuzimamo sportove. Još ćemo videti, ali nisam sigurna da bi trebalo fudbal ili košarku izuzeti, jer nemamo mnogo uspešnih klubova – rekla je Samardžić Marković. 
Ona je objasnila da neki klubovi uspevaju da se plasiraju u „fajnal for“, a da država „nema mehanizam“ i oni ne znaju šta mogu da očekuju od nje. 
-Razmišljanje je da se klubovi boduju i da određeni plasman donese određeni broj bodova. S obzirom da se radi o fondu nećemo moći da imamo tačnu ‘predstavu’ sa koliko novca raspolažemo, jer će to zavisiti od priliva iz privrede. Razmišljamo… Još je rano da govorimo o detaljima – rekla je Samardžić Marković. 
Na pitanje, kada bi mogla da se očekuje realizacija, ona je odgovorila: -Što pre, to bolje. 

Povezana vest:  STTELJAŠTVO, Prvenstvo Srbije pištoljem velikog kalibra: U znaku Pančevaca