Predsednik Svetske bovling i kuglaške federacije Ludvig Kočiš posetio Kuglaški savez Srbije

kocissPredsednik Svetske kuglaške i bovling federacije (VNBA) Ludvig Kočiš i potpredsednik Veronika David, boravili su, na poziv Kuglaškog saveza Srbije u Beogradu.
Domaćini uglednim gostima bili su Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potrpredsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva (NBC), generalni sekretar KSS Vojko Pavlović i predsednik Disciplinske komisije KSS Milan Ostojić.
U toku boravka u Beogradu ugledni gosti obišli su kuglanu Sportskog fonda Cepter na Banjici i, potom, i kuglanu BSP u Pančevu gde im je domaćin bio vlasnik ovog super modernog objekta Pavle Markoivć, doajen pančevačkog kuglaškog sporta i dugogodišnji član uprave srpskoligaša Železničara. U prijatnoj atmosferi, na izvanrednoj kuglani sa šest staza, Ludvig Kočiš je „bacio“ nekoliko kugli i probao staze istakavšio da svaki grad može da se ponosi ako ima kuglanu kava je BSP. Partneri na stazama su mu bili Uroš Dragojlović i Vojko Pavlović.
Predsednik KS Uroš Dragojlović je razgovarao sa Ludvigom Kočišem i o Akademiji kuglanja čiji je idejni tvorac poznati srpski stručnjak Dušan Đorđević i čije su osnivanje podržale sve članice svetske kuglaške federacije.
– Poseta prvog čoveka svetskog kuglanja je još jedno priznanje srpskom kuglaškom sportu, koji može da se podiči svetskom seniorskom ekipnom zlatnom medaljom sa SP u Detenhajmu prošle godine – istakao je Pavle Marković, koji je bio sjajan domaćin uglednim gostima. – Nadam se da će lokalna samouprava u Pančevu podržati napore Železničara, koji ima dve ekipe u ligaškim takmičenjima, da nastavi da traje. Ovaj klub osnovan je 1947. i jedan je od sportskih kolektiva sa najdužom tradicijom u gradu na Tamišu. Bilo bi šteta da se ugasi kao što se to dogodilo sa Dinamom, a stanje je alarmantno jer smo od sportskih organizacija grada dobili 42.000 dinara za celu prošlu godinu, što je nedovoljno za treninge a kamo li i za ligaške utakmice.  
Pavle Maraković je goste upoznao sa bogatom tradicijom pančevačkog kuglanja, naglasivši da je 2005. Železničar bio najbolji sportski kolektiv u Pančevu i najbolji želznički klub u Srbiji osvojivši i vicešampionsku državnu titulu, kao i da je 2005. i 2006. učestvovao u Ligi šampiona. Sa ponosom je istakao:
– Sačuvali smo generaciju mladih igrača koja je 2007. u Kljajićevu osvojila juniorsku državnu titulu i Železničar ima jedan od najmlađih timova u svim ligama Srbije. Prošle godine naš mladi as Vladimir Jevtić je osvojio titulu prvaka Srbije u sprintu. Ima samo 20 godina. Sa Zoranom Milosavljevićem koji ima 24 godine, Dušanom Prodanovim i Dušanom Pražićem koji imaju po 23 bio je u ekipi prvaka Srbije! U prvom timu igraju povremeno i i dva 19 – godišnjaka Dejan Ignjatović i Milan Čikić, kao i 20 – godinji Vladimir Šljivić. Sa još nekoliko iskusnijih igarača, imamo dobar sastav, sportski je verovati da za neku godinu možemo da se vratimo u Super ligu, ali grad mora da nam pomogne jer bez te podrške ne možemo da se nadamo ulasku u elitno društvo.
Železničar je jedan od retkih klubova u Srbiji koji ima i žensku ekipu! Kuglašice su bile druge u Prvoj ligi Srbije – Centar na kraju jesenjeg dela. Mošorinac, Bogojević, Đukić, Krtinić, Jevtić, Matijević, Đurđević… imaju samo dva boda zaostatka od vodeće Jagodine. Šanse za osvajanje prvog mesta su još uvek realne, ali to znači i ulazak u Super ligu Srbije, a samim tim i veće troškove, jer ima dosta putovanja.

Povezana vest:  Pobede favorita na startu „Vojvodina kupa“