uros dragojlovic i zigfrid ssvajkart

KUGLANJE

PREDSEDNIK MEĐUNARODNE KUGLAŠKE FEDERACIJE FIK NBC ZIGFRID ŠVAJKART O SITUACIJI U SVETSKOM KUGLANjU PRED DVA ŠAMPIONATA SVETA U SARAJEVU

Svetska kriza ozbiljno uzdrmala kuglaški sport

Zigfrid Švajkart, predsednik Međunarodne kuglaške federacije – klasik (FIK – NBC) posetio je nedavno Banju Junaković gde je obišao kuglanu na kojoj će se iduće godine odigrati Evropski kup,  potom i Beograd gde mu je bio domaćin predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, ujedno i potpredsednik FIK NBC.

Predsednik FIK NBC Zigfrid Švajkard  je ovako ocenio situaciju u svetskom  kuglanju pred dva Šampionata sveta (kadetski i seniorski) koji će se od 14. do 29. maja održati u Sarajevu.

– Svetska ekonomska kriza je ozbiljno uzdrmala kuglaški sport i njene posledice se tek sada osećaju u punoj meri.  Skro sve nacionalne kuglaške federacije imaju ogromne probleme da obezbede sredstva za finansiranje programa i neke se, zbog toga,  neće pojaviti u Sarajevu. Rukovodstvo FIK NBC preduzima određene korake da im pomogne, razgovarali smo i razgovaraćemo i ubuduće se resornim ministarstvima i organizacijama za sport pojedinih zemalja da se podrže nacionalne federacije. Loša finansijska situacija je u Poljskoj i Češkoj, dok u Austriji imamo problem što nacionalni trener, držeći se strogo sportskih principa, ne dozvoljava  odlazak na SP ako reprezentacija ne može da ostvari visok plasman. Probleme imaju i organizatori i domaćini takmičenja iz kalendara FIK NBC. Pred nama je veoma složen i težak period i neophodno je jedinstvo celokupne kuglaške organizacije da iz njega izađemo jači, a ne oslabljeni.

Povezana vest:  Samardžić-Marković dobila pohvale i podršku u Briselu

Sada je već izvesno da Nemačka neće učestvovati na SP u Sarajevu?

– Držali smo otvorna vrata nemačkoj kuglaškoj federaciji do poslednjeg trenutka da se predomisli i prihvati ono što smo se dogovorili, ali na žalost ostali su pri bojkotu FIK NBC. Spor je nastao oko igranja u njihovoj ligi i sa 200 hitaca i oglušenje o odluku Konferecije FIK NBC da sve nacionalne lige moraju da pređu na 120 hitaca. Ponudili smo im neka kompromisna rešenja, ali nismo naišli na razumevanje. Lično, veoma mi je žao, Nemice su svetske šampionke, Nemci su vicešampioni sveta, mnogo su izgubili pre svega igrači zbog tvrdoglavosti dela rukovodstva nemačke federacije. Siguran sam i da takav stav nije u korist nemačkog kuglanja. U poslednjih godinu dana izgubilo je nemačko kuglanje 8.000 igrača a starosna struktura se pogoršala, više je onih starijih od 50 godina nego mladih. Iduće godine u Baucenu u Nemačkoj je juniorsko prvenstvo sveta. Ako se ovaj bojkot nastavi, ne znam kako će ljudi iz nemačke federacije pogledati u oči organizatorima, biće to prvi put da zemlja domaćin nema ekipe na šampionatu sveta!?

Da li mislite da je previše takmičenja u kuglaškom  sportu i na nivou reprezentacije, ali i na nivou klubova?

– O povećanju broja takmičenja, menjanju programa i uvođenju novih disciplina odlučivali su i odlučivaće i ubuduće članovi Konferencije FIK NBC. Sve što je sada u kalendaru, prihvaćeno je od delegata.  Neke promene poslednjih godina, dovele su do onoga što nam je bio cilj – da i zemlje koje do sada nisu osvajale medalje na šampionatima sveta i svetskim kupovima, kao što su Italija i Estonija, osvoje trofeje. Mislim da je opravdana svaka promena koja ima za cilj da populariše kuglaški sport u svetu, a uvek se rokovodimo prilikom predlaganja i o ekonomskim apsektima, da što manje košta…

Povezana vest:  KUGLANJE, Večiti rivali pobedili na gostovanju u 13. kolu Super lige Srbije

Kakva je perspektiva kuglaškog sporta na drugim kontinentima?

– Moramo da budemo svesni da je u Evropi kuglanje prošlo dugačak put. U Nemačkoj je prvi klub formiran 1885. a prvi Šampionat sveta odigran je tek 1953. u Beogradu. Stvaranje jake međunarodne federacije, ali i kvalitetnih nacionalnih federacija, sa čvrstim sistemom takmičenja trajalo je preko 60 godina.  Zato nam je potrebno mnogo strpnjenja i mukotrpnog rada da razvijamo kuglanje i van Evrope. Postoje, po mom shvatanju, dva velika problema: nedostatak infarstrukture i nedostatak stručnog kadra.  U Australiji postoji jedna kuglana sa deset, jedna sa osam, jedna sa šest i jedna sa pet staza i to u tri različite australijske države. To omogućava, jer je ispunjene uslov njihovog resornog organizacije sporta da se formira savez. Problem je što još nema dovoljno kadrova a njih je najteže stvoriti i ne možemo tražiti od Australijanaca da za jednu godinu urade ono što je Evropi trebalo šest decenija. Koliko su kadrovi važni pokazuje primer Katalonije. Oni nemaju kuglanu, ali su imali trenera koji je dugo živeo i igrao u Nemačkoj i on je izgurao da Katalonija zaigra na SP. Pitanje je samo  kakva je perspektiva te federacije, koju smo primili u FIK NBC uz odobrenje nacionalnog olimpijskog komiteta Španije? Ako nemaš gde da treniraš i igraš, kako ćeš učiti mlade?

Povezana vest:  Kamp PASS IT FORWARD održava se sledećeg vikenda u Novom Sadu

Bili ste u Brazilu i kakve su vaše procene da na nekom od narednih šampionata sveta zaigraju i Brazilci?

– U sedam država Brazila, pretežno u južnom delu, igra se liga u disciplini šere.  Imaju 20.000 registrovanih igrača i dobru organizaciju, kao i dosta onih koji igraju klasik. Pretežno to su potomci doseljenika iz Nemačke.  Bio sam u veoma malim gradovima, od tri – četiri hiljada stanovnika, a imaju po tri kuglane.  Odlično su upoznati sa kuglanjem u Evropi i prate ga preko interneta. Pitanje je samo vremena kada će se oni uključiti u naš ciklus takmičenja. Naša velika šansa da razvijamo kuglanje u Aziji je preseljenje dugogodišnjeg generalnog sekretara FIK NBC Gerharda Grubera u Tajland. Već je pokrenuo neke inicijative sa proizvođačima opreme da zajednički izgrade nekoliko kuglana. Problem je velika vrućina, takvi objekti traže skupu klimatizaciju. U Indiji ima kuglana, ali nema kadrova. Moramo da budemo realni, biće potrebne decenije da nam se pridruže  naši kuglaški prijatelji iz Azije i Australije.

Kadetski Šampionat sveta odigraće se u Sarajevu od 14. do 19. maja, dok će se seniorsko ekipno Prvenstvo sveta održati od 19. do 18. maja. Muška reprezentacija Srbije brani titulu osvojenu u Detenhajmu 2009.