FederationAeronautiqueInternationaleLogo

VAZDUHOPLOVSTVO

FAI predstavlja nove sportske discipline na Svetskim igrama 2013.

 

Po prvi put u svojoj istoriji, FAI će na Svetskim igrama (test zoni za potencijalne olimpijeske sportove) predstaviti tri nove sportske discipline. Padobranska disciplina canopy piloting i precizno sletanje u paraglajdingu biće deo takmičarskog programa na Svetskim igrama koje će se 2013. godine održati u Kaliju u Kolumbiji, dok će nova disciplina u vazduhoplovnom modelarstvu, sobni muzički modeli, biti deo revijalnog programa.

Povezana vest:  Rog: MOK se neće kandidovati za Nobelovu nagradu

“Debi preciznog sletanja i sobnih muzičkih modela a na Svetskim igrama biće sjajna prilika da se hiljade ljudi upoznaju sa ovim fantastičnim sportovima, posebno ako se u obzir uzme činjenica da ih je jednostavno razumeti i pratiti,  čak iako ih gledate po prvi put. Siguran sam da će Canopy piloting, koji je i 2009. predstavljen na Svetskim igrama u Kaohsiugu, ponovo ostaviti publiku bez daha’’, rekao je Žan-Mark Badan, razvojni i sportski direktor FAI-ja.

Povezana vest:  ŠAH, PRVESNTVO SRBIJE (ŽENE), U velikom derbiju BAS pobedio Jelicu

Canopy Piloting uključuje seriju zadataka kojima se testiraju mogućnosti upravljanja padobranom i preciznost u letu. Piloti se takmiče iznad vode iz bezbednosnih razloga, pošto lete velikim brzinama, stvarajući prizor padobrana koji prelazi preko površine vode i raspršuje je u  spektakularnom mlazu.

Precizno sletanje je provera sposobnosti pilota paraglajdera da paraglajder prizemlji na veoma malu ciljanu podlogu. Piloti uglavnom poleću sa brda i lete do cilja koji je pozicioniran ispred publike, što takmičenje čini zanimljivim za sve gledaoce.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Slovenci slavili pred svojim navijačima

Sobni muzički modeli su kombinacija složenih akrobatskih delova koji se izvode uz muziku, stvarajući sekvencu slobodnog akrobatskog stila, koji prenosi raspoloženje iz muzičkih numera koje ih prate.