SVETOZAR GLIGORIC

Gligorićev koncert i simultanka u Vrnjačkoj Banji

 

Šahovski veteran Svetozar Gligorić (88) održaće sutra u Vrnjačkoj Banji koncert uz promociju svog albuma prvenca „Kako sam preživeo 20. vek“. Koncert i promocija su na programu u sali banjskog bioskopa od 18.00 sati.

U subotu, 4. juna, sa početkom u 11.00, na banjskoj Promenadi u Centralnom parku, održaće se simultanka na 1.143 table.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Srpski miks puškom na finalnom turniru Svetskog kupa

Pored Gligorića učesnici simultanke su i velemajstori Ivan Ivanišević, Alisa Marić, Irina Čoluškina, Igor Miladinović, Dejan Pikula, Stefan Đurić, Goran Čabrilo, Danilo Milanović, Branko Tadić, Nenad Ristić, Slobodan Martinović i Suzana Maksimović, kao i pesnik Ljubivoje Ršumović i još 20-tak internacionalnih i FIDE majstora.

Oni će igrati protiv mladih šahista iz Aleksandrovca, Aranđelovca, Beograda, Paraćina, Kragujevca, Jagodine, Niša, Požarevca, Smedereva, Loznice, Zaječara, Smederevske Palanke, Valjeva, Koceljeve, Nove Varoši, Trstenika, Kruševca, Svilajnca, Leskovca, Lebana, Medveđe i Bajine Bašte.

Povezana vest:  Marliz Šild na SP u Šladmingu

Svetozar Gligorić (1923) jedan je od najboljih srpskih I jugoslovenskih sahista svih vremena. Višestruki je jugoslovenski prvak i reprezentativac, učesnik šahovskih olimpijada i turnira kandidata za svetskog prvaka u šahu, bio je potpredsednik Svetske šahovske federacije (FIDE).

Sudio je mečeve za titulu svetskog prvaka Bobi Fišer – Boris Spaski u Rejkjaviku (1972) i Kasparov – Karpov u Beogradu (1991). Autor je brojnih knjiga. Penzionisani je novinar Radio Beograda i nedeljnika NIN.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, BIATLON (M) 20KM, Svendsenu zlato, Petrović 86.