banatske_sore

Marijevo svetski prvak u banatskim šorama

Ekipa Marijeva iz Tomaševca novi je svetski prvak u banatskim šorama, pošto su u finalu 11. Svetskog prevenstva pobedili ekipu prošlogodišnjeg prvaka Orlovata iz istoimenog sela rezultatom 30:12.

Treće mesto zauzela je ekipa Čoke iz Tomaševca, koja je pobedila ekipu Bečkerečke kere iz Zrenjanina rezultatom 45:11.

Najviše poena na turniru osvojila su trojica igrača: Dejan Romanov I Vasilije Tekinder takođe iz Marijeva i Aleksandar Đorđević iz Orlovata.

Najbolji udarač (šorač) na turniru je Nikola Ignjatović iz ekipe Bećari iz Novog Sada, najtalentovaniji mladi igrač je Mihajlo Plavšić iz Sakula.

Povezana vest:  KUGLANJE, Čačanski kuglaški Feniks

Posebnu nagradu za najpožrtvovaniju porodicu na Svetskom prvenstvu je dobila porodica Paunović iz Crvene Crkve čijih je čak šest članova nastupilo za ekipu Lala.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, inače sudija i član Društva za očuvanje banatskih šora, rekao je da je Svetsko prvenstvo svake godine sve bolje, kvalitetnije I masovnije.

-Činjenica je da je ovogodišnje prvenstvo i po igri i po organizaciji najbolje do sada, što najbolje govori o napretku ovog sporta kod nas – kazao je Kostreš i istakao da je ove godine prvi put organizvano i svetsko prvenstvo za decu do 15 godina.

Povezana vest:  VMA ubuduće obavlja sistematske preglede zaslužnih sportista

-Želeli smo da organizujemo i prvenstvo za žene, ali nam to ove godine nije uspelo. Ostavili smo taj zadatak za narednu godinu – rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, i dalje se radi na tome da se šore registruju kao sport u Srbiji, što bi se moglo dogoditi do narednog svetskog prvenstva.

-Sportovi koji se zovu ili oina ili šore igraju se i u Moldaviji, Nemačkoj i Mađarskoj, i najverovatnije ćemo od toga uspeti nešto da napravimo do kraja ove ili početka sledeće godine – najavio je Kostreš.

Povezana vest:  ŠAH, Srbija uz Milijanovića

Mnogi u Banatu tvrde da je američki bejzbol nastao nakon što je Mihajlo Pupin prilikom odlaska u Ameriku poneo loptu za šore, pa ih naučio da igraju.

Postoji i priča da bejzbol i šore potiču od kriketa, pošto je deo Banata u kom se igraju šore bio vojna krajina, pa su ljudi odlazeći i ratujući za Austrougarsku negde pokupili kriket, doneli ga u Banat, prilagodili mentalitetu i pravilima i stvorili šore.