Tim_OKS_u_Olimpijskom_seluZOI VANKUVER

Kompletiran srpski bob tim

 

Dolaskom preostala dva člana posade boba četverca, kompletiran je Tim OKS koji nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru.

Dok se Milanko Petrović priprema za svoj drugi nastup na Igrama, u disciplini biatlona 20km individualno 18. februara u 13h po lokalnom vremenu (23h po srednjeevropskom), sportisti koji su nastupali u kros kantriju (cros country) Belma Šmrković i Amar Garibović završili su svoje učešće na OI i preko Kalgarija, drugog olimpijskog grada u Kanadi, vraćaju se danas 18. februara u Srbiju, JAT-ovim letom iz Frankfurta JU351 u 16.40.

Specifičnost Zimskih olimpijskih igara je i u tome što za većinu sportova neophodna oprema, čija težina uveliko prelazi težinu koja se besplatno transportuje u skladu sa propisanim pravilima aviokompanijama.

Učešće Tima OKS na Igrama u Kanadi je veliki izazov, organizacioni poduhvat, koji do sada ide svojim zacrtanim tokom. Jedan od većih izazova je prevoz opreme za takmičenje. U uslovima restriktvnih pravila avio kompanija, nedovoljno brojne delegacije da bi se oprema transportovala kontejnerski, ali i činjenice da naši sportisti nemaju više kompleta opreme sa kojom se takmiče, zbog čega nisu u mogućnosti da opremu pošalju ranije, OKS je pribegao rešenju koje treba da obezbedi da tako veliki kontigent opreme najbrže i bezbedno pristigne u Visler, a da pri tome troškovi prevoza budu što niži. Kako je to bilo i u ranijem peridu, tako je i ovih dana. JAT airways, zvanični avio prevoznik OKS i srpska nacionalna kompanija pomogla je da se oprema Olimpijskog tima na povrtaku u zemlju transportuje redovnim linijama JAT-a iz Frankfurta. Na putu ka Kanadi oprema je transportovana kolskim putem, dok je OKS uz pomoć Skijaškog saveza Srbije, obezbedio povoljne uslove transporta od nemačkih aerodroma do Vankuvera.

Povezana vest:  Šoštar primio najbolje atletičare

bob_3Kada se govori o opremi i njenom transportu, treba naglasiti da je bob četverac koji će biti na raspolaganju našim sportistima za trening (22-26. februara) i takmičenje (26. i 27. februara) na jednoj od najzahtevnijih i najbržih staza na svetu,  bio i najveći izazov za organizaciju. Bob savez Srbije iznajmljuje bob u kome se takmiči i u kome je ispunjen uslov za učešće na OI. Najam tog boba je istekao i rukovodstvo OKS i Misija su problem nedostatka boba rešili iznajmljivanjem boba od Japankog bob saveza. Prilikom preuzimanja boba, pilot Vuk Rađenović izjavio je da je to model u kome je on izborio učešće na OI i da su mu komande poboljšane.

Povezana vest:  Arsovićeva i Stefanović vladari Mediterana

Po završenom pregledu iznajmljenog boba, zakjučeno je da je bob pouzdan, ispunjava očekivanja i odgovara iskustvu pilota. U pripremi nastupa bob tima na OI nije zaboravljen ni drugi izazov, a to je zahtevnost staze. Ovom problematikom OKS i Bob savez se bave od početak ovog meseca, kada su Vuk Rađenović i Igor Šarčević doputovali u Visler i učestvovali u instruktaži na olimpijskoj bob stazi. Instruktažu je organizovao Organizacioni komitet Igara (01-04. februar). U periodu koji sledi predstoje analize staze i pripreme za trening, potom sledi četvorodnevni trening, i na kraju nastup na takmičenju. Klizaljke koje se koriste za trening i takmičenja, koje su univerzalne i koje teže skoro 50kg, prethodno su stigle u Vankuver.

Povezana vest:  KRIKET, Odigrana istorijska utakmica „Terijera" i CC „Minhen"

Naše takmičarke u alpskom skijanju Jelena Lolović, Nevena Ignjatović i Marija Trmčić redovno treniraju I pripremaju se za trke koje će se održati 20-og (super-G), 24-og (veleslalom) i 26-og (slalom).